Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.
Bij die gelegenheid zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor "de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap", doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en daarbij geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.
Volgens de FIN "ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de dag van vandaag" en worden "Indonesische oorlogsmisdadigers ieder jaar in Indonesië als helden geëerd". Zolang de ambassadeur daarvoor geen verontschuldigingen aanbiedt, is zijn prominente aanwezigheid ongepast, aldus de FIN. Ze vindt dat het bestuur van de Nationale Herdenking is gezwicht "voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten".
Aftredend voorzitter Moll geeft volgens de federatie "de fakkel door aan mensen die nog de moed, kracht en het doorzettingsvermogen hebben zich tegen deze zijns inziens heilloze ontwikkeling te verzetten".
Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht, maandag voor het eerst in de avond. De Japanse capitulatie op 2 september 1945 was het formele einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wil niet reageren op het opstappen van Moll en zijn kritiek op de herdenking. "Het programma is natuurlijk niet op korte termijn besloten. We hebben goed nagedacht over hoe we het zouden doen en hoe we het naar buiten zouden brengen", is het enige dat een woordvoerder van de stichting er over kwijt wil.
Door: ANP