De coalitie stelt aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen voor om de langstudeerboete te schrappen en de bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd grotendeels terug te draaien, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Dit voorstel heeft de coalitie woensdagmiddag voorgelegd aan de partijleiders van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Later op de dag spreekt het verbond waarschijnlijk weer met de coalitie over het voorstel.
Anderhalve week geleden eiste het verbond om 1,3 miljard van de circa 2 miljard euro aan bezuinigingen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te draaien. Anders dreigden de oppositiepartijen tegen de onderwijsbegroting te stemmen in de Eerste Kamer, waardoor deze zou sneuvelen. Met het coalitievoorstel begin deze week om een streep te zetten door 363 miljoen euro aan bezuinigingen stemden de oppositiepartijen niet in. In het laatste 'eindbod' - in de woorden van de coalitie - wordt 650 miljoen euro van de bezuinigingen teruggedraaid.
De oppositiepartijen hebben nog niet gehoord hoe de coalitie deze teruggedraaide bezuinigingen wil betalen, zei JA21-leider Joost Eerdmans na afloop van het overleg.
Einde maatschappelijke diensttijd
In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om de maatschappelijke diensttijd te beëindigen en daarmee 200 miljoen euro te bezuinigen. De coalitie stelt nu voor om 110 miljoen euro hiervoor over te houden. De christelijke partijen hechten veel waarde aan dit overheidsprogramma om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen.
De coalitie stelt daarnaast voor om 100 miljoen euro minder te bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek en 50 miljoen op beurzen voor startende wetenschappers. Het geldpotje om lesgeven in de Randstad aantrekkelijker te maken door leraren meer te betalen, blijft grotendeels overeind. Hier wordt niet 70 miljoen euro, maar 23 miljoen euro op bezuinigd.
Buitenlandse studenten
Andere voorstellen uit het pakket zijn om geld te steken in praktijkleren (12 miljoen euro), godsdienstig onderwijs (19 miljoen euro), de aansluiting tussen mbo- en hbo-opleidingen (25 miljoen euro) en religieus cultureel erfgoed (5 miljoen euro). De langstudeerboete terugdraaien kost 282 miljoen euro.
De coalitiepartijen zijn ook bereid om te kijken naar uitzonderingen op de wet die bedoeld is om het aantal buitenlandse studenten in te perken, bijvoorbeeld voor grensregio's. Maar hier wordt geen geld voor uitgetrokken.
Door: ANP