mainImage

VVD wil niet meer dan 100.000 euro per donateur ontvangen

Partijvoorzitter Christianne Van der Wal.
27 november 2021, 13:10 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De VVD wil een grens stellen aan de hoogte van donaties aan de partij. Partijvoorzitter Christianne Van der Wal zegt dat er een limiet moet komen van maximaal 100.000 euro per donateur.

Daarmee maakt de partij zich volgens Van der Wal minder kwetsbaar, omdat grote donateurs mogelijk iets terug willen voor hun donatie. Wel spreekt de voorzitter van een dilemma, mede omdat Nederlandse politieke partijen relatief weinig financiering vanuit de overheid krijgen in vergelijking met andere landen. Maar Van der Wal wil geen "Trumpiaanse toestanden, waar je de schijn hebt van het kopen van macht en invloed".

De VVD volgt hiermee een advies op van de commissie-Veling over partijdonaties. Volgens voorzitter en oud ChristenUnie-politicus Kars Veling vormen grote donaties een gevaar voor eerlijke verkiezingen.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 werden er verschillende grote donaties aan politieke partijen gedaan. D66 en de Partij voor de Dieren ontvingen respectievelijk een miljoen euro en 3,5 ton van de Nederlandse techondernemer Steven Schuurman. Ook het CDA kreeg veel geld: donateur Hans van der Wind gaf ruim een miljoen euro aan de partij. Het CDA ontkende dat Van der Wind hiermee invloed binnen de partij had gekocht.


Door: ANP | Foto: ANP