‘Wat is er mis met de informatievoorziening in Nederland? Hoe Toeslagenaffaires kunnen ontstaan en kunnen worden voorkomen. Miljarden euro's worden jaarlijks verspild en veel mensen worden beschadigd. Op vrijdag 8 september zijn bij de Tweede Kamer, Mark Rutte en Pieter Omtzigt, 110 boekjes afgeleverd met een brief over de inhoud. Dit voorjaar hebben Anton Greve en Michiel van Lopik een boekje geschreven over wat er nu werkelijk gebeurt in de informatievoorziening in ons land, omdat de twee ICT-routiniers zich ergeren aan de geldverspilling.
Het boekje schetst in Jip-en-Janneke-taal het informatievoorzieningsproces in al haar aspecten. Inclusief de historie en problematiek die maar voortduurt. Het beoogt dat de lezer aan het eind begrijpt wat er structureel mis is en wat mogelijke oplossingen zijn. Als er niets structureel verandert, zitten we over 40 jaar nog steeds alleen maar te praten.
De overheden in Nederland geven jaarlijks minstens 10 tot 20 miljard uit aan hun informatievoorziening. Bekend is dat minimaal 10% van de projecten faalt, 20-30% haar doelstellingen niet waar maakt en dat nagenoeg 100% van de projecten hun budgetten overschrijden (meestal niet met weinig ...). Dus we praten over materieel geld (in de orde van 5 miljard per jaar) dat over de balk wordt gegooid. Daarnaast wordt grote persoonlijke schade aangericht aan de burgers die onjuist worden behandeld tgv slecht, of niet, of te laat geïmplementeerde informatiesystemen.
Het veranderen van het proces van informatievoorziening wordt vooral door high-end consultants en bestuurders geleid die weinig feeling met de praktijk hebben. En die zich laten adviseren door allerlei specialisten. Anderzijds worden vanuit de ICT kant voornamelijk ICT-oplossingen (techniek) aangedragen.
Het is bittere noodzaak dat bestuurders en ook politici beter gaan begrijpen hoe de deelprocessen in elkaar steken, waar probleemgebieden liggen of kunnen ontstaan en hoe je dat kunt voorkomen of oplossen.
Interessant om te lezen, juist ook voor Kamerleden die wetten uitvaardigen en niet weten wat daarvan de implementatie-consequenties zijn. En wat er allemaal moet gebeuren om een simpele wetswijziging te implementeren in softwareapplicaties en in de organisaties die er mee werken.
Daarnaast neemt ook de digitalisering exponentieel toe en is het dus noodzakelijk dat iedereen beter begrijpt hoe e.e.a. werkt.
Het boek is los online verkrijgbaar bij de boekhandels zoals Wat is er mis met de informatievoorziening in Nederland? door Anton Greve - Managementboek.nl
ISBN: 9789090348711. Het is ook via deze link te bestellen.