Particulieren en ondernemers kunnen zich in Nederland voor van alles en nog wat verzekeren. Een rechtsbijstandverzekering is één van de verzekeringen die zij af kunnen sluiten. Veel mensen hebben weleens gehoord van deze verzekering, maar lang niet iedereen weet precies wat dit voor een verzekering is. Daarom geven we in deze tekst antwoord op de vraag: ‘wat is rechtsbijstand?’. Hier blijft het overigens niet bij, want we vertellen je ook wat een rechtsbijstandverzekering voor je kan betekenen.
Verzekerd van juridische hulp bij conflicten
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kijk er daarom niet raar van op als je verzeild raakt in een conflict. Als ondernemer kun je een conflict krijgen met een klant of leverancier en als particulier kun je een conflict krijgen met een ondernemer of een andere particulier. Als jullie er onderling niet uitkomen, is het goed denkbaar dat je juridische hulp in wilt schakelen. Omdat juridische hulp geld kost, zit je hier mogelijk niet op te wachten. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Je draait in dat geval niet zelf op voor de kosten die juridische hulp met zich meebrengt. Doe daarom vooral een beroep op je rechtsbijstandverzekering als je deze hebt afgesloten.
Wanneer biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst?
Hierboven haalden we al aan dat je een beroep kunt doen op een rechtsbijstandverzekering als er sprake is van een conflict. Het is alleen niet zo dat deze verzekering voor ieder conflict uitkomst biedt. Wanneer je wel gebruik kunt maken van jouw rechtsbijstandverzekering? Dat zetten we in de onderstaande tabel op een rijtje.
Particulier
- Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak.
- Juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt.
- Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.
- Soms: schadevergoeding als iemand niet kan betalen.
Zakelijk
- Conflicten over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken.
- Conflicten met leveranciers en afnemers, bijvoorbeeld bij een te late levering of als de levering niet overeenkomt met de gestelde eisen.
- Conflicten over arbeidscontracten, bijvoorbeeld bij ontslag.
- Proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij betaalt.
Particulier of zakelijk?
Veel Nederlanders sluiten een particuliere rechtsbijstandverzekering af. In dat geval ben je verzekerd voor de zaken die in de bovenstaande tabel onder ‘particulier’ staan. Heb je een eigen bedrijf? Verwacht dan niet dat een particuliere rechtsbijstandverzekering ook uitkomst biedt. Als je ook verzekerd wilt zijn voor de zaken die onder ‘zakelijk’ staan, zit er niets anders op dan een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.
Rechtsbijstandverzekering en wachttijd
Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, kan te maken krijgen met wachttijd. Dit houdt in dat je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering geen recht hebt op juridische hulp. Je bent dan niet verzekerd voor een geschil dat ontstaat tijdens deze wachttijd. Niet in alle situaties geldt overigens een wachttijd. Bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer en letselschade is bijvoorbeeld geen sprake van wachttijd.