Webportaal voor prikbewijzen huisarts nog niet in de lucht

1 July 2021, 15:51 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het webportaal waarmee huisartsen een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona, was donderdagmiddag nog niet bruikbaar. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Volgens de LHV zou het portaal in de nacht van woensdag op donderdag al worden gelanceerd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat bij "de laatste checks" voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde.

Huisartsen zouden het bewijs vanaf donderdag kunnen aanmaken voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.

Het gaat mis omdat het bewijs afgegeven moet worden voor een jaar, maar het systeem alleen bewijzen voor 28 dagen kan produceren. Dat probleem was niet voorzien. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat de problemen in de loop van de dag verholpen kunnen worden. Tot die tijd kunnen huisartsen voor spoedgevallen een noodoplossing aanwenden, laat het ministerie weten.

Een gevaccineerde wiens prik wel in het centrale register van het RIVM staat, krijgt het groene vinkje automatisch. Als dat niet lukt, kan zij of hij contact opnemen met de huisarts of de instelling waar de prik is gezet. De zorgverlener kan dan via het webportaal alsnog een vaccinatiebewijs regelen. Mensen die bij de GGD zijn geprikt krijgen allemaal automatisch een groen vinkje in de app, want de GGD-systemen zijn gekoppeld aan de CoronaCheck-app.

Volgens de LHV bellen er ook veel mensen die denken dat ze in alle gevallen bij hun huisarts terecht kunnen voor een vaccinatiebewijs. Donderdag zijn de aantallen mensen die bellen "nog niet extreem" toegenomen, aldus een woordvoerder. "Maar we verwachten dat het komende tijd wel meer zal worden." De LHV roept mensen op alleen contact op te nemen met hun huisarts als die de prik ook heeft gezet én als het niet lukt om een groen vinkje te krijgen in de app. Als je niet meteen een bewijs nodig hebt, wacht dan met het aanvragen, is het verzoek verder. En als je contact opneemt, doe dat dan het liefst per mail.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat naar schatting momenteel 30 procent van de ruim 2,1 miljoen eerste en tweede prikken die bij huisartsen zijn gezet (nog) niet in het centrale register. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal aan de zorgverleners geleverde vaccins. Het gaat volgens de LHV uiteindelijk om veel minder prikken, omdat de opkomst niet overal even hoog was en huisartsen daardoor ook doses hebben bewaard. Volgens het RIVM geeft ongeveer 5 tot 9 procent van de mensen geen toestemming voor het delen van de informatie.

Vanaf donderdag kunnen mensen met een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app naar EU-landen reizen. Vanaf vorige week donderdag kon een vaccinatiebewijs in de app al gebruikt worden voor toegang tot binnenlandse evenementen. De CoronaCheck-app is ook te gebruiken voor mensen die eerder besmet zijn geweest met corona, of die een recent negatief testbewijs kunnen aantonen.

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ zegt dat het aanvragen van vaccinatiebewijzen door zorginstellingen "nauwelijks aan de orde" is. "De meeste mensen die door ‘ons’ zijn geprikt zijn cliënten", aldus een woordvoerder. "Dat zijn meestal niet de mensen die vragen om vaccinatiebewijzen. Wij voorzien dus niet dat dit voor ons - in tegenstelling tot de huisartsen - veel werk oplevert."


Door: ANP