Steeds vaker kiezen bedrijven in de regio voor de implementatie van een modern vergaderruimte reserveringssysteem. De keuze voor zo’n applicatie biedt zowel voor de ondernemer, als het personeel verschillende voordelen. Zo hebben ondernemers de mogelijkheid om te monitoren wat de bezetting is van de verschillende vergaderzalen op de vloer. Blijkt dat een groot deel van deze zalen gedurende de werkweek onbenut blijft? In dat geval is het verkleinen van het kantoor de overweging waard. Het voorkomt dat ondernemers structureel te veel betalen voor vloeroppervlak dat zij niet gebruiken.
Andersom profiteren medewerkers van de mogelijkheid om vooraf een vergaderzaal te reserveren bij plenaire sessies. Voor hen is niets vervelender dan het lastminute moeten zoeken naar een geschikte plek voor een overleg met collega’s.
Werkplek reserveren voor de dagen op kantoor
Niet alleen vergaderruimtes op kantoor zijn bij steeds meer bedrijven reserveerbaar voor het personeel. Datzelfde geldt voor de fysieke werkplekken die men hier kan gebruiken. Een werkplek reserveringssysteem implementeren past goed bij de nieuwe, hybride manier van werken. Op de dagen dat collega’s op kantoor willen werken, kunnen ze vooraf een werkplek reserveren. Zo voorkomen ze dat je bij aankomst op kantoor al snel terug naar huis kunt gaan, omdat anderen de werkplekken bezet houden.
Vergelijkbaar met de voordelen van een vergaderzaal reserveringssysteem, geldt ook bij het monitoren van de bezetting van werkplekken dat het management van organisaties slimmere besluiten kan nemen. De data die door deze applicaties verzameld wordt, biedt tal van kansen. Het afstoten van een deel van de beschikbare ruimte is er een voorbeeld van. Minder ingrijpend is het uitschakelen van de verlichting en computerschermen in delen van het kantoorpand waar maar weinig gewerkt wordt op specifieke dagen in de werkweek. Dit levert niet alleen een financieel voordeel op, maar is ook duurzaam.
Kantoorpersoneel werkt vaak de helft van de week thuis
Uit recente cijfers over de invulling van het hybride werken door organisaties blijkt dat nog altijd zeer regelmatig vanuit huis gewerkt wordt. Een groot deel van het kantoorpersoneel kiest er tenminste een of twee dagen per week voor om thuis te blijven. Redenen die hiervoor vaak genoemd worden zijn de tijdbesparing die het oplevert, je hoeft immers niet meer in de file te staan, en de mogelijkheid om je beter te concentreren op de uitvoering van specifieke taken. Men krijgt thuis meer werk gedaan dan op kantoor, waar afleiding van collega’s het lastiger maakt om je langere tijd te concentreren. Overigens geldt dit niet voor iedereen; sommige mensen vinden het juist fijn om op kantoor te werken.