Wordt de autoverzekering goedkoper door corona?

19 July 2021, 12:55 uur
Landelijk
mainImage
Pricewise

Nederlanders veroorzaakten tijdens de coronacrisis minder verkeersongevallen. Dit blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite op basis van politiedata. Zo daalde het aantal verkeersongevallen in het eerste kwartaal van 2020 met ruim 12 procent ten opzichte van 2019. Toch zal de autoverzekering niet goedkoper worden.

Minder ongelukken tijdens lockdown, toename tijdens versoepelingen

Thuiswerken was tijdens de coronacrisis de norm. Dat betekent dat er een stuk minder auto's op de weg waren. Dat is dan ook de voornaamste reden dat in maart en april 2020, de eerste twee maanden van de lockdown, het aantal verkeersongevallen in Nederland een stuk lager was. In januari 2020 stond de teller op 6.914 ongevallen, terwijl in april 2020 'slechts' 4.815 verkeersongevallen plaatsvonden. Opvallend is dat tijdens de versoepelingen in de zomer van 2020 het aantal verkeersongevallen weer omhoog ging. In de maand juli werden er namelijk 6.932 ongevallen geregistreerd. Toen de coronamaatregelen weer werden aangescherpt, was er gelijk weer een daling te zien.

Geen lagere autopremie vanwege corona

Aangezien er een stuk minder ongelukken plaatsvonden tijdens de coronacrisis, hebben verzekeraars ook veel geld bespaard. Er waren namelijk veel minder schadeclaims. Zo liet Voogd & Voogd Verzekeringen eerder al weten dat zij in de eerste helft van 2020 ongeveer 25 procent minder schadeclaims hebben ontvangen. Toch betekent dit niet automatisch dat de premie van de autoverzekering omlaag gaat. Verzekeraars baseren de autopremie namelijk op verschillende risicoanalyses op de langere termijn. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het afgelopen jaar, maar ook naar de statistieken van voorgaande jaren. Automobilisten die toch willen besparen op de autoverzekering wordt geadviseerd om hun huidige verzekering onder de loep te nemen. Door de autoverzekering vergelijken kunnen zij erachter komen of ze misschien ergens anders goedkoper uit zijn. Mensen die de komende tijd geen gebruik maken van de auto, kunnen eventueel ook het kenteken schorsen. Hierdoor is de eigenaar vrijgesteld van wegenbelasting en is het ook niet nodig om een autoverzekering af te sluiten.

Bijna kwart van verkeersongevallen vond plaats in Zuid-Holland

Uit de politiecijfers van het eerste kwartaal van 2021 blijkt dat 27,4 procent van alle verkeersongelukken in Nederland plaatsvindt in Zuid-Holland. Deze cijfers zijn opvallend aangezien het aantal wegongevallen tijdens de coronacrisis in deze provincie niet het hardst daalde. Deze eer gaat naar Limburg. In deze provincie daalde het aantal ongevallen met 28,1 procent. Ook in Flevoland en Friesland was er een grote daling te zien. Zo zijn er in Flevoland 27,6 procent minder ongevallen geregistreerd en vonden er in Friesland 25,2 procent minder ongevallen plaats. Het aantal verkeersongevallen in Zuid-Holland is ook de voornaamste reden dat autobezitters al jaren de hoofdprijs betalen voor hun verzekering. In 2020 waren automobilisten uit Zuid-Holland gemiddeld 20 procent duurder uit dan de rest van Nederland.