Zo maak je je huis winterklaar

25 January 2022, 14:27 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

De temperaturen dalen en dat kan nogal wat vergen van je woning. Daarom is het belangrijk om je huis veilig en winterproof te maken. Met deze vier tips, waaronder de dakgoot schoonmaken, stoom je je thuis binnen no-time klaar voor de wintermaanden.

Ga het dak op
Via je dak kan er een hoop warmte ontsnappen, vooral als het slecht geïsoleerd is. Inspecteer je dakbedekking op scheurtjes en laat beschadigingen zo snel mogelijk herstellen. Zo hou je maximaal veel warmte binnen en voorkom je ook nog eens dat er een lekkage kan ontstaan. Vergeet ook het schoonmaken van je dakgoot niet. Maak de goten en de regenpijp vrij van resten, zoals mos en bladeren, en controleer of water goed wordt afgevoerd. Als dit allemaal weer vrij is van mos en bladeren zal je merken dat je huis weer beter warmte blijft behouden.

Plan cv-onderhoud in
Deze winter kampt Nederland met een groot tekort aan nieuwe cv-ketels door het te kort aan chips. Veel mensen moeten daardoor wel wekenlang in de kou zitten, wachtend op een nieuwe ketel. Schakel daarom op tijd een cv-specialist in om je cv-installatie te onderhouden en bovenstaande te voorkomen. Met regelmatig onderhoud hou je namelijk storingen en defecten buiten de deur, waardoor je zonder warm water kunt komen te zitten. Maar het voorkomt ook gevaarlijke situaties, zoals brand en koolmonoxidevergiftiging. Dat laatste kan zelf dodelijk zijn als dit ongemerkt vrijkomt in bijvoorbeeld je slaapkamer waar jij ligt te slapen.

Ontlucht de leidingen
Als je merkt dat de verwarming niet goed warm wordt, kan het zijn dat je de leidingen van de radiatoren moet ontluchten. Dit klusje kun je prima zelf klaren: het enige wat je nodig hebt is een ontluchtingssleutel. Deze is te koop bij vrijwel iedere bouwmarkt. Gebruik je nog geen radiatorfolie? Haal dit dan ook meteen in huis. Door deze folie achter je radiator te plakken ontsnapt er minder warmte en haal je dus meer warmte uit je verwarming.

Veeg de schoorsteen
Heb je een houtkachel of open haard? En is de schoorsteen al een tijdje niet geveegd? Regel dan zo snel mogelijk een veegbeurt. Vuil in de schoorsteen kan namelijk akelige situaties veroorzaken, zoals brand of koolmonoxidevergiftiging. De brandweer adviseert om de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten door een professionele schoorsteenveger. Gaat de haard regelmatig aan en niet alleen bij speciale gelegenheden? Laat de schoorsteen dan twee keer per jaar reinigen.