Als werkgever moet je altijd rekening houden met de kans dat een werknemer langdurig ziek wordt. Er komt dan een bedrijfsarts om de hoek kijken. Sterker nog: als werkgever ben je zelfs wettelijk verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen bij verzuim. Maar hoe vind je een goede bedrijfsarts en wat kun je allemaal verwachten? Je leest het hier!
Wat doet een bedrijfsarts?
Een bedrijfsarts is een medisch specialist die zelfstandig werkt of in dienst is bij een arbodienst. Wanneer een werknemer (langdurig) ziek is, kun je de bedrijfsarts inschakelen. Hij of zij beoordeelt de situatie van de werknemer en geeft advies over de mogelijkheid en wijze van re-integratie. Daarnaast adviseert een bedrijfsarts over het verkorten en verminderen van ziekteverzuim binnen de organisatie. De bedrijfsarts voert verder gezondheidsonderzoeken en aanstellingskeuringen uit. De bedrijfsarts werkt onafhankelijk en stelt zich neutraal op ten opzichte van de werknemer en werkgever. Verder heeft een bedrijfsarts net als andere artsen een geheimhoudingsplicht en mag hij of zij nooit medische of persoonlijke informatie van patiënten delen. Vind hier een bedrijfsarts als je er ook een nodig hebt voor je organisatie.
Wanneer wordt het tijd om een bedrijfsarts in te schakelen?
Als een medewerker ziek is, moet je dit binnen de eerste week melden bij de arbodienst en dus bij de bedrijfsarts. De arbodienst neemt dan actie volgens het gezamenlijke protocol. De bedrijfsarts komt pas in beeld als het verzuim langer duurt of als verwacht wordt dat het langer zal duren. Uiterlijk in de zesde week van het verzuim maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse na een gesprek met de zieke medewerker. Hierin worden verwachtingen voor re-integratie, herstelactiviteiten en mogelijkheden binnen het werk beschreven. Naast deze verplichte activiteiten, kun je de bedrijfsarts ook inschakelen voor advies over verzuimstatistieken, gezondheidsonderzoeken, aanstellingskeuringen en werkplekbezoeken. Een goede bedrijfsarts is niet alleen in de spreekkamer te vinden, maar bezoekt regelmatig de werkplek en houdt contact met zowel leidinggevenden als medewerkers.
Verschil tussen bedrijfsarts, arboarts, casemanager?
De bedrijfsarts heeft de formele rol van beoordelaar bij verzuim en is ook de persoon die de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt. Hij of zij analyseert de situatie en adviseert over de verwachtingen, mogelijkheden en beperkingen met betrekking tot werk. Soms worden taken gedelegeerd aan een arboarts of casemanager, zoals het voeren van gesprekken met de werknemer over de voortgang van herstel. Dit komt vaker voor, vanwege de schaarste aan bedrijfsartsen. De casemanager begeleidt dan het proces volgens de Wet verbetering poortwachter, zorgt voor afspraken en naleving, maar heeft niet de bevoegdheid om een medisch oordeel te vellen. Dit is uitsluitend de taak van de bedrijfsarts. Een arboarts is geen bedrijfsarts en heeft niet de bevoegdheid om zelfstandig verzuimbegeleiding uit te voeren, maar kan bijvoorbeeld wel gesprekken voeren met zieke werknemers om de voortgang van herstel te bespreken en te adviseren over passende re-integratiemogelijkheden. Kijk op de grootste HR vergelijkingssite om naast een bedrijfsarts ook een arboarts of casemanager te vinden voor jouw organisatie!
Zo vind je een goede bedrijfsarts voor je organisatie
19 May 2023, 15:41 uur
Landelijk
