Zorgvakbond: vertrouwen in AstraZeneca-vaccin daalt

2 April 2021, 18:26 uur
Landelijk
mainImage
Envato

Het vertrouwen in het coronavaccin van AstraZeneca "neemt niet toe" na de nieuwe prikpauze. Dat zegt zorgvakbond NU'91. Een woordvoerder noemt het besluit om het vaccin voorlopig niet aan mensen van 60 jaar en jonger te geven "een extra tegenslag, en best een grote. Het is belangrijk dat we op stoom blijven met vaccineren, want we weten allemaal dat vaccineren de enige uitweg uit de pandemie is."

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag besloten tot een gedeeltelijke pauze in het vaccineren met AstraZeneca, in elk geval tot woensdag. Het vaccin wordt onder meer gegeven aan mensen die in de langdurige zorg werken. Volgens de GGD'en gaan ongeveer 10.000 prikafspraken niet door.

NU'91 zegt veel vragen uit de achterban te krijgen over het vaccin. "Mensen willen weten: is dit vaccin wel veilig? Mag ik kiezen voor een ander vaccin?" Zorgmedewerkers kunnen, net als anderen, niet kiezen welk vaccin ze krijgen. De afspraken voor prikken met het vaccin van Pfizer/BioNTech worden echter veel gemakkelijker volgeboekt dan bij AstraZeneca. De vakbond doet geen uitspraken over de vaccins, maar wil wel dat de zorgmedewerkers die nog niet zijn gevaccineerd zo snel mogelijk aan de beurt komen.

Vakbond CNV Zorg & Welzijn heeft geen mening over de prikpauze. "We zijn geen vaccinatiedeskundigen of virologen. We matigen ons geen mening aan. In het begin van de vaccinatiecyclus hebben we gezegd dat zorgpersoneel zo vroeg mogelijk gevaccineerd moet worden."