Dagblad010 | Bokhove mag nooit meer experimenteren in verkeer

Bokhove mag nooit meer experimenteren in verkeer

mainImage
Rechts: Wethouder Bokhove (boven), raadslid Van Groningen (onder)

door Jan D. Swart

Fietswethouder Judith Bokhove krijgt morgen (donderdag) van de gemeenteraad te horen of zij à la minuut moet stoppen met haar Groenlinkse verkeersexperimenten (wens: Leefbaar Rotterdam) of dat zij die mag afmaken onder de foetervoorwaarde dat ze die later nóóit meer herhaald, ook niet op andere locaties. Dat wil de VVD.

Er is nog een derde mogelijkheid. Dat is dat ze de experimenten op de Erasmusbrug, in het Oude Westen en in de Stadsdriehoek na de zomer mag omzetten in een definitieve setting. Maar daar dromen alleen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren van. 

Zelfs de PvdA schijnt het langzamerhand welletjes te vinden, zodat er – resumé - voor het autoluwer maken van vitale delen van de stad op de slordige manier waarop het nu is gegaan geen linkse meerderheid te realiseren is.

Meest aannemelijke uitkomst morgen is dus dat Bokhove haar testhobby mag voltooien en daarna zulke fratsen niet meer moet verzinnen. De VVD heeft daar samen met Denk een motie over ingediend. Leefbaar, Nida en de PVV zullen die naar verwachting steunen. Hiermee redt de VVD enigszins het gezicht van de mobiliteitswethouder, die hardnekkig niet wil luisteren naar de gebiedscommissies en niet de bewoners en samen met D66 en de PvdD maar één ideaal nastreeft: de fiets moet de baas worden in de stad. 

Leefbaar Rotterdam heeft ook een motie, niveau: opzouten met die gekkigheid. Maar die gaat het niet halen. 

‘’Wij hebben gezegd: maak het werk dan maar af, maar leg er wel een duidelijke verkeersanalyse onder. Dan hebben we tenminste meetgegevens’’, verklaarde VVD-raadslid Dieke van Groningen, die het blijft betreuren dat er vooraf zoveel communicatiefouten zijn gemaakt. ‘’De gebieden er vooraf niet bij betrekken is natuurlijk niet goed, want die mensen staan elke dag in de file.’’

Bokhove bleek gisteren bij haar stemadvies bereid om één experiment te beëindigen. Dat is de Katendrechtse. ‘’Daar viel de chaos inderdaad niet meer te ontkennen’’, aldus Van Groningen. ‘’De opstoppingen aan de Wilhelminakade bestonden al. Toen kwam het experiment en daar bovenop nog eens een langdurige storing aan de brug. Toen werd het onhoudbaar.’’

Bokhove heeft trouwens ook de motie van de VVD ontraden. Daar zijn de liberalen boos over, omdat ze daarmee blijkt geeft niet te snappen dat hiermee een hand boven haar hoofd wordt gehouden.