Dagblad010 | Hallo, Judith, doe wat aan die asociale fietsers
mainImage

Hallo, Judith, doe wat aan die asociale fietsers

4 april 2020, 19:52 uur
Mobiliteit

door Jan D. Swart

Het was druk vandaag in Groot Rotterdam. Onwaarschijnlijk dat burgemeester Aboutaleb en de politie blij zijn geweest met het niet te temmen enthousiasme van de mensen om van de eerste werkelijke lentedag een succes te maken. Zeker niet nu de coronacijfers van de laatste twee dagen ook in deze regio een beeld van stabilisatie lieten zien.

Er waren veel mensen buiten. Meer dan men via het morele appèl had gehoopt. De wandelaars hielden zich het best aan de voorschriften. Ze hielden afstand en als ze elkaar passeerden deden ze dat met een bocht, die bleef voldoen aan de voorschriften. Men behoefde maar een uurtje aan de rand van het Kralingse Bos op een bank te zitten om er getuige van te zijn. Wel veel mensen op de been, per saldo veel te veel, maar eenmaal bij elkaar in de buurt hielden ze zich allemaal in controle.

Ook geen autofiles zaterdag. Niveau: vakantietijd. Overal vroegtijdig verkeersborden van: tot hier en niet verder. Het strand van de Maasvlakte was dicht. Dat las men al ter hoogte van Brielle. Zeker in Brielle, waar het aantal coronabesmettingen het laagst is in Groot Rotterdam.

Wel oponthoud bij de Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel, waar om het uur nog steeds twee maximaal drie zeilboten op weg gaan naar Zeeland. Hoever ze komen weet niemand, want als het juist wat burgemeester Aboutaleb bij Jinek zei zijn alle sluizen voor watertoeristen dicht. De brugwachter van de Algerabrug kent die afspraak waarschijnlijk niet.

Het watertoerisme is eigenlijk helemaal niet aan banden gelegd. In kleine dorpshaventjes rondom Rotterdam was het een komen en gaan van kleine motorbootjes en sloepjes. Een voor een met meer dan drie personen aan boord. Er werd – in Hellevoetsluis en Oud Beijerland (cheks) – niet op gehandhaafd.

Verreweg de meest asociale weggebruiker in coronatijd blijkt trouwens de fietser. De meesten halen in. Die passeren de anderen op nog geen halve meter afstand. De allersnelsten spugen hun gebruikte energie ook op de grond. Ik zag een gevecht van schouder aan schouder. Misschien dat de fietsende Rotterdamse GroenLinks-mobiliteitswethouder, Judith Bokhove, hier morgen (zondag) eens extra op kan letten. Een groot deel van haar onderdanen bleek van laag allooi.

Misschien helpt Professor Rotmans mee, die houdt van chaos, schreef hij.