Dagblad010 | RET zet flink minder bussen, trams en metro's in

RET zet flink minder bussen, trams en metro's in

mainImage

De RET gaat vanaf maandag de dienstregeling fors inkrimpen. Men wil 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit afschalen. Bussen, trams en metro’s rijden dan minder vaak. De maatregel is genomen doordat veel minder mensen gebruik maken van het OV, ook kampt de RET met een hoog verzuim onder het personeel. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden. De maatregelen gelden in elk geval tot en met zondag 5 april.

Alle buslijnen rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 0.30 uur elke 20 of 30 minuten. Kleinere busjes rijden niet meer, dat geldt ook voor STOPenGO. De metrolijnen B, C, D en E rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 24.00 uur elk kwartier, aangevuld met een pendel op de A-lijn tussen Graskruid en Binnenhof. Die rijdt ook elke 15 minuten en sluit aan. Op het deel waar de lijnen samenlopen (Rotterdam Centraal-Slinge en Schiedam Centrum-Capelsebrug) zorgt dit voor een frequentie van elke 7,5 minuten. 

Alle lijnen rijden alle dagen van de week van 6.00 uur tot 24.00 uur elke 20 minuten. Op de trajecten Laan op Zuid-Rotterdam Centraal en Bachplein-De Esch ontstaat hierdoor een frequentie van elke 10 minuten. Lijn 20 rijdt niet. Voor de Fast Ferry zou normaal gesproken per 28 maart de zomerdienstregeling ingaan. Dat gebeurt niet: de Ferry blijft varen volgens de winterdienst. De Ferry vaart dus niet in de weekenden.

Ook worden busreizigers verzocht om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor wil men het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs beperken. Conducteurs staan voorin de tram en verzoeken reizigers om achterin de tram plaats te nemen. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. Verder openen de metro- en trambestuurders de deuren automatisch zodat reizigers niet op de knop hoeven te drukken. Het duurt ongeveer 2 seconden voordat de deuren openen.


Foto: ANP