Mobility City Campus mogelijk naar R'dam

6 December 2018, 15:35 uur
Ondernemen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam is geselecteerd als mogelijke vestigingsplaats voor een nieuwe internationale Mobility City Campus. Dit testcentrum moet ruimte bieden aan belangrijke spelers om nieuwe mobiliteitsconcepten te ontwikkelen en testen.

Dat maakte het Finse Avanto Ventures deze week bekend tijdens het internationale innovatie-event Slush in Helsinki. Een haalbaarheidsonderzoek naar de campus begint nog deze maand.

Mobiliteit ontwikkelt zich sneller dan ooit. Het vervoer van mensen en goederen in en rond grote steden levert wereldwijd vraagstukken op. De Mobility City Campus moet een fysieke plek worden waar alle Europese spelers die zich bezighouden met mobiliteit en transport kunnen samenkomen om nieuwe concepten te bedenken, te ontwikkelen en uit te bouwen. De campus moet uitgroeien tot een epicentrum voor mobiliteitsoplossingen wereldwijd.

Antti Rantanen, Head of European Operations, Avanto Ventures: ''We zijn ontzettend verheugd dat we met Rotterdam een plek hebben gevonden voor dit baanbrekende concept. Het Rotterdamse innovatie ecosysteem was voor ons doorslaggevend en biedt het beste uitgangspunt voor de komst van een Mobility City Campus.''

Avanto houdt de komende periode eerst een haalbaarheidsstudie naar de komst van een Mobiliteitscampus. Hier zijn grote bedrijven bij betrokken, zoals rLoop, het bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van de veelbesproken hyperloop. Pas als de haalbaarheidsstudie succesvol blijkt wordt het concept van de campus verder ontwikkeld.

Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) is enthousiast over het concept: ''Het is mooi om te zien dat ons innovatie ecosysteem zo’n aantrekkingskracht heeft. De komst van een Mobility City Campus kan ook mooie kansen bieden om nieuwe grote bedrijven aan de stad te binden en zo de (nieuwe) economie verder te versterken.'' Avanto Ventures wordt door de gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners begeleid bij de ontwikkeling van de Mobility City Campus.

Kathmann is van mening dat de mobility campus goed past bij de ambities van de stad. 'Het college zet volop in op de energietransitie. Binnen de mobiliteitssector is ook een transitie gaande en speelt slimme en duurzame mobiliteit een belangrijke rol. Vanuit Rotterdam investeren wij in deze ontwikkelingen. Zo richten wij een Start-up Rotterdam op dat beginnende ondernemers (start-ups & scale-ups) stimuleert, adviseert en faciliteert. Daarnaast verstevigen wij de lobby om bedrijven in Rotterdam te krijgen die een focus hebben op de IT-sector en Green Valley (groene en duurzame bedrijven). Een mobility campus waar zowel ruimte is voor de grote corporates als voor de beginnende ondernemer kan hier een goede bijdrage aan leveren.'