Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Den Haag

28 May 2020, 22:19 uur
Politiek
mainImage
ANP

Jan van Zanen moet de nieuwe burgemeester van Den Haag worden als opvolger van de eind vorig jaar vertrokken Pauline Krikke. De gemeenteraad gaf hem/haar donderdag in een geheime stemming in Theater Diligentia de voorkeur boven de enig overgebleven andere kandidaat.

Officieel wordt Van Zanen nu voorgedragen aan het kabinet als nieuwe burgemeester per 1 juli as. Het kabinet gaat normaal gesproken akkoord met de voordracht van de gemeenteraad, waarna de nieuwe burgemeester wordt benoemd door de koning en wordt beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Op 1 juli moet de nieuwe burgemeester dan zijn opwachting maken in het stadhuis. Officieel dus als opvolger van Krikke, maar feitelijk als opvolger van Johan Remkes die sinds het vertrek van Krikke waarnemend-burgemeester was.

Aan het begin van de coronacrisis stelde de gemeenteraad een profiel op van de gewenste kandidaat waarin feitelijk helemaal niet was weggelaten, feitenlijk zocht de raad een soort superman of supervrouw die letterlijk en figuurlijk van alle te bedenken markten thuis was. Na het openstellen van de vacature reageerden 23 kandidaten, waaronder ook de Haagse oud-wethouder en tegenwoordig fractievoorzitter Richard de Mos.

Hoewel even twijfelachtig was of de procedure door de coronacrisis wel door kon gaan, bleven er na de gesprekken met de vertrouwenscommissie van de raad twee kandidaten over. Over die twee kreeg de volledige raad donderdag in Diligentia in een vertrouwelijke vergadering alle benodigde informatie om in een geheime stemming uiteindelijk een keuze te moeten maken.

Van Zanen wordt, normaal gesproken dus, voor zes jaar benoemd als burgemeester, en is ook direct voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden.