10 Rotterdamse instanties waken over kwetsbare jongeren

21 April 2023, 06:10 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Kwetsbare jongeren is een terugkerend onderwerp in het beleid van Rotterdam en staat bij de politieke moslimbeweging van Denk hoog op de prioriteitenlijst om te zorgen dat de aandacht voor deze groepering niet verslapt. In Leefbaar-kringen is het vaak cynisch ‘’de corebusiness van Denk’’ genoemd.

In antwoord op een eerder aangenomen motie van Denk-raadslid Mohamed-Hoesein om bij de uitvoering van het Actieplan Kwetsbare Jongeren 16-27 ('Vastpakken en niet loslaten') ook migrantenorganisaties te betrekken, laat de huidige zorgwethouder Buijt goed merken de welzijnszaken van Denk serieus te nemen. Buijt is Van Leefbaar-komaf en somt desgevraagd op welke migranteninstanties hij allemaal heeft geënthousiasmeerd om te betrekken bij de aanpak van de kwetsbaarheid van die Rotterdamse jongeren.

Het begon met een klankbordgroep met ervaringsdeskundige jongeren met een diverse achtergrond. Ze komen voort uit de ExPex, het jongerenteam 18-/18+ en Young010. Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd met onder andere Dona Daria, Inclusia en Stichting Mano. Deze organisaties richten zich op (voormalig) migranten en minderheidsgroepen in de stad en hun ontwikkeling en emancipatie in Rotterdam.

In 2023 volgen samenspraken met Stichting Salaam en met de Internationale Schakelklassen (ISK) van het Albeda en ook nog met diverse studenten- en/of jongerenverenigingen. Tot slot wordt er ook samengewerkt met organisaties als de Rotterdamse Douwers, Netwerk Nieuw Rotterdam (NNR) en de mbo-instellingen in Rotterdam.

Resumé: er waakt in Rotterdam bijna een elftal aan lokale (veelal gesubsidieerde) instanties - getraind in expertises en inzichten - over de kwetsbare jongeren. ‘’Dan moet het met hen toch wel in orde komen’’, zou Leefbaar-raadslid Van Schaik kunnen zeggen.