4000 jonge Rotterdammers krijgen 500 euro extra

4 June 2020, 10:14 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Meer arme huishoudens in Rotterdam krijgen recht op het zogenaamde Jeugdtegoed. Hiermee krijgen zij voor elk kind €500,- per jaar om te besteden aan schoolspullen, zoals boeken, een laptop of een fiets om mee naar school te gaan. Daarnaast is het ook te gebruiken voor sportspullen of voor het openbaar vervoer. “Het jeugdtegoed is er om de achterstand te verminderen van jonge Rotterdammers die in arme gezinnen opgroeien”, aldus D66-raadslid Nadia Arsieni, die het voorstel samen met Tim Versnel van de VVD indiende.

Volgens het Nibud hebben met name Rotterdamse gezinnen met kinderen boven de 12 jaar en een laag inkomen onvoldoende te besteden. Dit komt volgens de onderzoekers vooral doordat de kosten van het levensonderhoud voor deze gezinnen relatief hoog zijn, net als de kosten voor school en hobby’s. En vanwege de coronacrisis komen nog meer gezinnen krap bij kas te zitten.  ''Hierdoor kunnen kinderen minder goed meedoen op school en in hun vrije tijd. Het is ontzettend belangrijk dat zij een steuntje in de rug krijgen. Het jeugdtegoed is daarvoor een oplossing ”, zo stelt Arsieni. 

Op dit moment komen alleen de inkomens tot 110% van het wettelijk sociaal minimum voor het jeugdtegoed in aanmerking. 

In een brief aan de gemeenteraad laat verantwoordelijk wethouder Grauss weten het plan van D66 en VVD te gaan uitvoeren. Dit betekent dat circa 4000 extra kinderen op belangrijke benodigdheden voor school kunnen worden getrakteerd.