42.000 betalingsachterstanden gemeld in Rotterdam

26 October 2022, 06:17 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam heeft actueel (september 2022) in het kader van vroegsignalering zo'n 42.000 meldingen ontvangen van betalingsachterstanden in de vaste lasten. Dit zijn niet alleen signalen van huurachterstanden, maar ook signalen van energie- en waterleveranciers en zorgverzekeraars. In 2021 waren dat er 4000 minder.

De stijging wordt niet uitsluitend veroorzaakt omdat meer Rotterdammers in de financiële problemen zijn gekomen zoals men zou verwachten bezien in het licht van het actuele tijdsbeeld. Het komt ook omdat veel partners nu al een betalingsachterstand vanaf 1 maand melden sinds de wetswijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 januari van dit jaar.

Rotterdam en alle woningcorporaties werken sinds enkele jaren samen om het aantal huisuitzettingen als gevolg van huurachterstanden te voorkomen. Deze samenwerking is succesvol want het aantal ontruimingen op basis van huurachterstand is de laatste jaren flink gedaald. In 2021 hebben slechts 94 ontruimingen op basis van een huurachterstand plaatsgevonden. In 2017 bijvoorbeeld waren dat er nog 510.