50Plus wil nu laatste geheimen uit rapport

6 February 2019, 00:15 uur
Politiek
mainImage
Ellen Verkoelen

Ellen Verkoelen, de fractievoorzitter van het Rotterdamse 50Plus, heeft voor komende donderdag in de gemeenteraad een debat aangevraagd over het vertrek van wethouder Adriaan Visser en vooral over het fenomeen ‘’lekken uit geheime stukken’’, de consequenties daarvan en de in haar ogen foute beslissingen om rapporten van de Rekenkamer incompleet aan raadsleden aan te bieden. Verkoelen en haar collega Van der Velden van de Partij van de Dieren weigerden om die reden het onvolledige rapport te lezen. 

Omdat de Rekenkamer Rotterdam in haar rapport geconstateerd heeft dat de opeenvolgende colleges vanaf 2009 meermaals onjuist en onvolledig zijn geïnformeerd wil Verkoelen verder door middel van een motie voorstellen om nu op alle documenten over het omstreden Schiekadeblok de geheimhouding op te heffen.

Verder heeft 50Plus in totaal 33 schriftelijke vragen gesteld aan zowel het stadsbestuur als de Rekenkamer. De laatste (nummer 33) heeft betrekking op het gerucht dat het bouwbedrijf VolkerWessel een bod zou hebben gedaan van 57 miljoen op het Schiekadeblok. Als dat juist is, verdient dat zeker toelichting omdat Adriaan Visser destijds aan wethouder Karakus adviseerde om het Schiekadeblok (ter waarde van 25 miljoen in 2009) te kopen voor 52 miljoen. Dat is toen ook gebeurd en daarover is nu de trammelant ontstaan. Essentieel is de vraag wat nu - anno 2019 - de marktconforme waarde is van het kantorenblok en of het bod van VolkerWessel - indien juist - iets te maken heeft met de positie waarin Visser verkeerde op het moment van het bod.