Het aandeel leerlingen met hoogopgeleide ouders in Rotterdam stijgt. Dat komt door de toename van hoogopgeleide ouders met een niet-Westerse achtergrond.
De concentratie van hoogopgeleide ouders is overigens ongelijk verdeeld over de stad. Met name in de noordelijke gebieden wonen de meeste, maar dat was al algemeen bekend.
Als men kijkt naar de ontwikkeling per woonwijk in de afgelopen zeven jaar is de grootste stijging gemeten in de buurt Nieuw-Crooswijk in de sector basisonderwijs:met 45%. Daarentegen is de grootste afname te zien in Delfshaven en het Witte Dorp (-12%).
Grootste stijger in het voortgezet onderwijs door de bouw van de nieuwe duurdere wijk naast de luchthaven is Zestienhoven: plus 33%. De grootste afname is te zien in Charlois en Heijplaat (-6%).
De cijfers komen uit de segregatiemonitors, die de Rotteramse onderwijswethouder Kasmi heeft laten samenstellen om aan te tonen dat segregatieonderwijs zoveel mogelijk voorkomen moet worden.
Om segregatie in het onderwijs tegen te gaan, werkt de Rijksoverheid samen met gemeenten en scholen. Het doel is om meer gemengde klassen met kinderen van verschillende sociale en economische achtergronden te krijgen.
Het is de belangrijkste reden waarom Leefbaar Rotterdam zich - met raadslid Tanya Hoogwerf als woordvoerder - al jaren heeft verzet tegen het aparte islamitische onderwijs in de stad.