Aantal verwarde mensen groeit en groeit. Denk slaat alarm

16 January 2025, 18:03 uur
Politiek
mainImage
AS Media

De wachtlijsten bij de GGZ in Rotterdam  - de branchevereniging voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg – puilen uit als in ogenschouw wordt genomen hoeveel verwarde mensen er per dag worden gemeld. De fractie van Denk heeft nu ook expliciet naar die wachtlijsten gevraagd en ook naar het juiste aantal GGZ-instellingen in Rotterdam.

De aanwezigheid van verwarde mensen in de stad wordt gemeld bij de politie, die het prettig zou vinden als er dagelijks professionals uit de GGZ-branche op de meldkamers aanwezig zijn om die opvang te organiseren en beoordelen. Dat vindt men bij Denk trouwens ook. ‘’De vraag is of ordehandhavers de aangewezen personen zijn om verwarde personen te helpen’’, zegt raadslid Naoufal Akhatab om er vooruitlopend op het antwoord van zorgwethouder Buijt aan toe te voegen: ‘’een alternatief is om de boa’s te trainen.’’

De rijksoverheid laat in haar voorlichtingsbrochure weten dat de groep mensen die verward of onbegrepen gedrag vertoont,  divers is. Soms lopen mensen vast in hun leven, maar vragen ze geen hulp. Het kan gaan om personen met een verslaving, een verstandelijke beperking of andere psychische problemen.

Daarnaast kan er sprake zijn van schulden, dakloosheid, een vervuild huis of een sociaal isolement. Vaak zorgt een opeenstapeling van problemen ervoor dat mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Hierdoor kunnen zij verward of onbegrepen gedrag vertonen. 

Wat door iemand als zorgwekkend wordt ervaren, hoeft niet voor een ander te gelden. Ziet u reden om uw zorgen te uiten? Twijfel dan niet en neem contact op met het Meldpunt (0800 – 1205). U wordt dan doorverbonden met een meldpunt in uw wijk, stad of regio.