Aboutaleb aan D66: Extinction Rebellion had wel verboden vuurwerk

1 November 2022, 07:15 uur
Politiek
mainImage
Extinction Rebellion Den Haag

De klimaatbeweging Extinction Rebellion, die intern bij de Rotterdamse politie 'de vervelia' worden genoemd omdat ze er altijd op uit zijn om harde acties uit te lokken, had op 5 september bij het Global Centre for Adaptation weldegelijk illegaal vuurwerk bij zich.

Dat blijkt uit de beantwoording van de vragen die burgemeester Aboutaleb kreeg van raadslid Ingrid van Wifferen van D66, die haar ongenoegen had geuit omdat een van de klimaatdemonstranten door meerdere agenten tegen de grond gewerkt was en in een nekklem was gezet.

Ook zei ze zeker te weten dat de arrestant geen illegaal vuurwerk in zijn bezit had, waardoor de inzet van geweld vanuit haar beleving op zijn minst buitenproportioneel leek. Ze schreef in haar brief aan Aboutaleb bijna liefdevol over ‘’een meewerkende, onbewapende en niet-vluchtende demonstrant.’’

Dat bleek die niet te zijn. Uit het antwoord van de burgemeester wordt duidelijk dat D66 verkeerd is geïnformeerd door Extinction Rebellion, dat in de raadsperiode 2018-2022 altijd verdediging zocht en kreeg van de fractie van GroenLinks.

Aboutaleb schrijft: ‘’De demonstranten zijn gecontroleerd omdat het vermoeden bestond dat zij verboden vuurwerk bij zich droegen. Ze haalden onder meer een voorwerp uit hun tas waar op het voorwerp het woord ‘Grenade’ zichtbaar op was. Deze rookgranaat is verboden in Nederland. Bij die controle verzetten deze personen zich waarop zij naar de grond werden gebracht. Hierna zijn twee personen aangehouden. Ze hadden beiden verboden vuurwerk bij zich.’’

D66 vond dat de politie van Rotterdam harder optrad tegen deze milieubeweging dan bijvoorbeeld tegen de boeren tijdens hun demonstratie op de Coolsingel.