Aboutaleb: 'Bewoners Oosterkade kunnen weer rustig slapen'

17 September 2021, 11:26 uur
Politiek
mainImage
Oosterkade, met op de hoek eetcafé Kaandorp

De Oosterkade in het centrum van Rotterdam is de enige plek van de 13 locaties met een mosquito waar de overlastgevers geen jongeren uit de buurt zijn. Het was zeker in coronatijd een soort van mini-evenemententerrein geworden waar tientallen jongeren avond aan avond in en rond hun auto’s een feestje vierden. Dit ging gepaard met forse geluidsoverlast voor de bewoners van de appartementen aan de Oosterkade. Om die reden heeft burgemeester Aboutaleb besloten tot het laten plaatsen van een mosquito.

‘’De feestvierders lieten grote hoeveelheden afval achter en er werd tegen het verkeer in geracet. Omdat de jongvolwassen hier niet uit gebied Centrum komen, maar zelfs van buiten de regio en er overdag ook geen jongeren aan te spreken zijn, is hier geen jongerenwerk ingezet’’, aldus Aboutaleb, die ook moest constateren dat opvallende afvalbakken waren geplaatst die niet gebruikt werden .

Bewoners spraken jongeren soms aan, met wisselend succes. Een enkele bewoner is inmiddels verhuisd wegens deze overlast, of slaapt in het weekend elders. Veel bewoners zijn bang van deze jongeren. Recent zijn fysieke verkeersmaatregelen genomen, zoals het plaatsen van plantenbakken op parkeerplaatsen en het aanbrengen van verkeersdrempels op de weg.

‘’Hierdoor wordt de overlast verder van de bebouwing afgehouden en wordt het racen bemoeilijkt. Sinds enkele weken kan de politie het gebruik van lachgas beboeten en dat gebeurt hier nu ook’’, laat de burgemeester weten. ‘’De overlast is nu aan het afnemen. De mosquito is hier minder effectief dan elders omdat de doelgroep ouder is en in auto’s zit. Wel geven de bewoners aan dat zij blij zijn met het apparaat omdat in het bereik van de mosquito in ieder geval geen overlastgevers staan. Ook eetcafé Kaandorp geeft aan blij te zijn met de maatregelen.’’