Aboutaleb: 'CS is geen instituut voor maatschappelijke opvang'

7 April 2023, 07:04 uur
Politiek
mainImage
Claire Droppert (Rotterdam Branding Toolkit)

door Jan D. Swart

De NS is bereid om de bankjes in de hal van het Centraal Station terug te plaatsen, maar niet eerder dan na een gesprek met een delegatie van de gemeenteraad. Dat zegt alles over de haast bij de NS. Die is er niet.

Dat komt omdat de natuur op weg is naar de zomer en als de natuur op weg is naar de zomer gaat in Rotterdam de nachtopvang dicht voor de daklozen. En als de nachtopvang dicht gaat voor daklozen zoeken zij ’s nachts een plek om droog en veilig te kunnen slapen en dat is op de bankjes in de hal van het Centraal Station. Daar zit de NS niet op te wachten. En burgemeester Aboutaleb ook niet. Rotterdam krijgt dan bij aankomst van de toeristen een mistroostig onderklassebeeld.

De NS, de burgemeester, VVD en Leefbaar Rotterdam (en omdat het moet ook het in deze coalitie erg gewillige Denk) willen een normale bestemming voor die bankjes. Om er op de trein te wachten. Zittend. Om er een arm om iemand heen te slaan, die vertrekt. Vlottende bankjes dus. Steeds gebruikt door anderen. En niet alleen door langslapers, die de benen strekken. 

Daarentegen wil Tjalling Vonk van de ChristenUnie dat de bankjes terugkomen zodat daklozen (zwervers dan wel bedelaars) wel aan hun nachtrust toekomen. En daar zat gisteren voor de zoveelste keer dus de verwarring tijdens de gemeenteraadsvergadering waarbij in de herhaling aan het licht kwam dat D66 een vreemde eend blijft in de coalitie. Hun raadslid Maassen zei in het debat spijkerhard geen trek te hebben in de adviezen van Aboutaleb. En wie de burgemeester kent weet dat hij zo'n standpunt niet pruimt.

Dat was trouwens al bij het begin van zijn weerwoord merkbaar toen deze gemeenteraad niet wist dat de gemeente Rotterdam aandeelhouder is van de stationshal. Hij omschreef toen met heel veel woorden wat hij in werkelijkheid dacht: dat had je wel moeten weten.

Au.

En dat advies, waar Agnes Maassen (D66) zo geprikkeld door raakte, luidde: u voert hier met z'n allen een verkeerd debat. Het gaat hier namelijk over maatschappelijke opvang. Maar daar wilde Maassen niet aan. Bankjes zijn er voor iedereen, vond ze. Zowel voor reizigers, uitzwaaiers als daklozen. Koren op de molen van de ChristenUnie. En ook van de SP. ‘’Het is onze hal’’, kifte Coskun, die als enige wel wist van die 23% aan aandelen. Trouwens ook Volt, de Partij voor de Dieren en GroenLinks bleven zich vastbijten in hun twee motto's: het is symboolpolitiek en hoor ons eens gedegen opposanten zijn. 

Geprikkeld noemde Aboutaleb daarna de cijfers. In januari waren er 100 klachten binnen gekomen over de daklozen die de CS-bankjes in beslag hadden genomen. In februari: 82. In maart: 35 en in april tot nu toe 5. De cijfers liepen helemaal synchroon met de buitentemperatuur en toen kwam het hoge woord eruit: ‘’Het Centraal Station is geen instituut voor maatschappelijke opvang.’’

Gisteren was het koud in Rotterdam. Bovendien regende het. Geen reden voor de NS om haast te maken met het gesprek.