Achbar achteraf geen bezwaar tegen 'Rotterdam voor Gaza'-bijeenkomst

25 August 2023, 06:00 uur
Politiek
mainImage
Leefbaar
Ceulemans (Leefbaar) tekende bezwaar aan tegen samenzijn

De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar van Denk – verantwoordelijk voor Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie – maakt niet de indruk erg onder de indruk te zijn geweest van het samenzijn van de internationale anti-Israëlische beweging ‘Freedom Flotilla Coalition’ in het Huis van de Wijk aan de Claes de Vrieselaan in het kader van ‘Rotterdam voor Gaza’. De fractie van Leefbaar daarentegen wel. De raadsleden Ceulemans en Van Schaik spraken er schande van: zo’n politiek beladen initiatief en dat in een huis van de gemeente.

Bovendien een huis op het adres waar ooit een joods bejaardentehuis was gevestigd, waarvandaan in 1943 joodse ouderen zijn afgevoerd om later aan hun einde te komen in Auschwitz en Sobibor. Als klap op de vuurpijl vond de bijeenkomst plaats op de traditionele joodse rouwdag waarop onder andere de deportatie van joden tijdens de Holocaust werd herdacht.

Het Wijkpaleis maakt onderdeel uit van Huize Middelland. Dit is een zogenaamd Huis van de Wijk in zelfbeheer, dus niet in beheer van de gecontracteerde welzijnspartij. ''Huize Middelland is een samenwerking van 13 bewonersgroepen die in totaal 15 locaties beheren die gezamenlijk de functie van Huis van de Wijk invullen. Hiervoor ontvangt Huize Middelland een subsidie van de gemeente in het kader van het welzijnsbeleid. Deze subsidie verdelen zij weer over de 15 locaties. Overigens bedraagt de bijdrage van Huize Middelland aan het Wijkpaleis vanuit de gemeentelijke subsidie 10% van de totale exploitatie van het Wijkpaleis’’, laat Achbar weten.

Volgens hem heeft het Wijkpaleis navraag gedaan naar de aard van de bijeenkomst. ‘’Daaruit’’, zegt hij, ‘’heeft men begrepen dat de bijeenkomst vooral gericht was op mensenrechten en internationaal recht in relatie tot Israël en Palestina. Daarop heeft men besloten dat de bijeenkomst kon plaatsvinden. Het Wijkpaleis is niet betrokken geweest bij de organisatie van de genoemde bijeenkomst.’’

Leefbaar vond dat het samenzijn niet had mogen plaats vinden. Die mening deelt Achbar niet. Hij beroept zich daarbij op het ‘Afwegingskader gebruik Huizen van de Wijk voor religieuze erediensten en politieke bijeenkomsten’. Op basis daarvan mogen politieke bijeenkomsten die openbaar toegankelijk zijn (inclusief de pers) plaatsvinden in een Huis van de Wijk.

De kwestie ligt erg gevoelig in Rotterdam, niet in de laatste plaats tussen Leefbaar en Denk. Eerder kwamen de Denk-politici Kuzu en Yigit in het nieuws toen zij in dit kader met een Palestijnse vlag in Jaffa demonstreerden en werden gearresteerd. Zie: https://dagblad010.nl/algemeen/laaiende-kritiek-op-raadslid-yigit-denk