Acht ton voor aanpak polarisatie, radicalisering en extremisme

25 December 2022, 07:05 uur
Politiek
mainImage
ANP
Aboutaleb

Rotterdam blijft de komende tijd aandacht bij het Rijk vragen voor een snelle invoering van het wetsvoorstel 'Persoonsgerichte Aanpak en Meldingen over Radicalisering en Terroristische Activiteiten'. Met deze wet wordt de gemeentelijke regierol in de integrale aanpak juridisch verankerd en toebedeeld aan de burgemeester. Tot die tijd blijft het convenant uit 2018 van kracht. Aboutaleb denkt voor de nieuwe aanpak 800.000 euro per jaar nodig te hebben. Het Rijk gaat daar fors aan mee betalen.

Het gaat bij de gemeentelijke aanpak om twee fenomenen: 1) Polarisatie (het toenemende wij-zij-denken) en 2) radicalisering en extremisme.

Een gemeentelijke kerngroep - vanuit de clusters Maatschappelijke Ontwikkeling en directie Veiligheid en Dienstverlening - moet gaan aanvoelen waar 'polarisatie' schuurt. Dat lijkt op een soort opsporingsdienst, maar in het rapport staat uitdrukkelijk: wij bevragen Rotterdammers niet over individuen.

De deskundigheidsbevordering moet komen uit onderzoeksresultaten (zoals het wijkprofiel) en ‘het lezen van de stad’. Met andere woorden: partners uit het sociale domein en levensbeschouwelijke en culturele organisaties gaan de stad in en luisteren. Het gaat hierbij om informatie over sentimenten, fenomenen en gebeurtenissen in de samenleving die invloed hebben op de beleving van Rotterdammers.

De aanpak 'radicalisering en extremisme' beslaat alle vormen van extremisme waar een dreiging van uitgaat, zoals religieus extremisme, links- en rechtsextremisme en anti-overheidsextremisme. Ook hier is de kerngroep afhankelijk van signalen en analyses van de eerder genoemde partners.