Alhenablok uit 1920 wordt volledig gerenoveerd

28 June 2024, 17:00 uur
Politiek
mainImage

Met de onthulling van een nieuw bouwdoek heeft Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, het startsein gegeven voor de duurzame renovatie van het voor Spangen beeldbepalende Alhenablok in Rotterdam met ooit de legendarische voetbalcafés Alhena – met feestzaal - en de Matador: voor en na de oorlog trefpunten voor voetbalclubs als Sparta, Neptunus en RFC.

De ingrijpende renovatie van het Alhenablok is hard nodig. Het gebouw aan het Marconiplein, de Mathenesserweg, Dirk Danestraat en Mathenesserdijk stamt uit de jaren '20 en heeft door de jaren heen veel schade opgelopen door (grond)wateroverlast, schimmel, zwammen en bruinrot. Daarom wordt de fundering volledig hersteld. Ook wordt het gebouw grondig geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet, worden liften, trappenhuizen en galerijen gerealiseerd en het dak vernieuwd. De historische gevel, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van onder meer De Kuip en de Van Nelle Fabriek, blijft behouden.

Alles bij elkaar worden er 80 woningen in het middenhuursegment en 5 bedrijfsruimtes gerenoveerd. Ook bouwt Woonbron er 5 houtbouwwoningen tussen de Pax Christikerk en het Alhenablok.

In de feestzalen van Café Alhena leerden na de oorlog de bewoners van vrijwel geheel Rotterdam dansen van dansleraar Panjer. Het aangrenzende café was het stamlokaal van de oud Sparta-keeper Jan van Beveren, die samen met z’n broer in een van de straten tegenover Alhena woonde. Café De Matador is in de jaren zeventig nog enige tijd eigendom geweest van de horecafamilie Ballemaker, die in het centrum van de stad de grondleggers waren van het discothekenleven. De tijden van Don Kozak, Jockey Inn en de Pipobar.

De werkzaamheden aan en rondom het Alhenablok zijn naar verwachting eind 2025 klaar.