door Jim Friederich
Rotterdam staat aan de vooravond van een totaalverbod op sier- en knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. De gemeenteraad debatteerde donderdagochtend over de motie van GroenLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren en 50PLUS die een totaalverbod mogelijk moet maken.
Vooral de linkerflank is vóór. Dit tot grote irritatie van Christine Eskes van coalitiepartij CDA die een algeheel verbod té voorbarig vindt en liever wacht op een kabinetsbesluit. ‘’Laten we met maatregelen komen die écht werken. Laten we Den Haag op de huid zitten in plaats van deze symboolmaatregelen’’, luidde de oproep van Eskes aan de indieners van de motie.
Datzelfde geldt voor Leefbaar Rotterdam. Fractievoorzitter Joost Eerdmans noemt de motie ‘te rigoureus’. Volgens Eerdmans is het moeilijk om de problemen in de stad tijdens de laatste jaarwisseling alleen maar toe te schrijven aan vuurwerk. Wat hem betreft spelen er meer oorzaken mee, zoals bijvoorbeeld alcohol. Het standpunt van Leefbaar verbaast sommigen. Volgens hen zou een dergelijk besluit ook bij dé law-and-order partij in de smaak moeten vallen gezien het feit dat ook hulpdiensten hebben aangegeven vóór te zijn.
Een blije Stephan Leeuwis (GroenLinks) weerlegde de kritiek van Eskes en Eerdmans. ‘’Het is naïef om juist nu niet deze stap te zetten. We maken vandaag een nieuwe stap naar een nieuwe jaarwisseling. Ik ben ontzettend trots.’’
VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans wil juist vooral aandacht voor de ondernemers in de Rotterdamse vuurwerkbranche. ‘’We moeten goed met hen omgaan en hen waar mogelijk ondersteunen.’’ Ook Karremans erkent dat er maatregelen nodig zijn. Burgemeester Aboutaleb begreep het probleem voor de vuurwerkhandelaren en zei toe zich daarvoor te willen inzetten. De eerste gesprekken met verkopers worden inmiddels gevoerd. Verder gaat Aboutaleb de vergunningen van handelaren tegen het licht houden, die zijn voor een periode van vijf jaar verstrekt.
Ter vervanging van het consumentenvuurwerk willen de indieners van de motie meer georganiseerde festiviteiten in de gebieden. Dat kunnen professionele vuurwerkshows zijn maar burgemeester Aboutaleb zegt ook voorstander te zijn van andere evenementen: ‘’als men op Rotterdam-Zuid liever een concert in de Kuip wil organiseren, denk ik daar graag over mee.’’
Eén ding is zeker: er blijft, als alles loopt zoals men verwacht, een hoop geld over na de komende jaarwisseling in Rotterdam. De schade van het afgelopen jaar kostte de gemeente zo’n 2,5 ton. Men wil in april een wijziging aanbrengen in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV). Het besluit is dan pas geformaliseerd.