Alweer 54 miljoen kostenoverschrijding bij grote Stadsprojecten

24 May 2024, 16:20 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Het nieuwe Hofplein

Traditioneel vallen in Rotterdam grote projecten financieel altijd aanzienlijk hoger uit dan geraamd en dat gaat nu ook weer gebeuren met de rigoureuze aanpak van het Hofplein, de Westblaak, het Alexanderplein, het Hofbogenpark, het Rijnhavenpark, Schouwburgplein, het Nelson Mandelapark en het Getijdenpark Feijenoord. Het totaal aan kosten staat nu op 426 miljoen euro. Dat is een stijging van 54 miljoen in relatie tot de aanvankelijke raming.

Het had allemaal nog pijnlijker kunnen zijn, maar er is bij een aantal projecten meer cofinanciering binnen gehaald dan de opgave was. Voor het Rijnhavenpark en Getijdenpark Feyenoord kreeg Rotterdam forse rijkssubsidie. In totaal is er nu 50 miljoen aan cofinanciering zeker. De minste overschrijding zit bij de herontwikkeling van de Westblaak (2 miljoen), de grootste bij het Getijdenpark Feijenoord (21 miljoen).

De acht Stadsprojecten zijn een groen antwoord op een aantal grote uitdagingen waar de vorige coalitie zich in de periode 2018-2022 hard voor maakte: ‘’vergroenen om te kunnen verdichten, klimaatadaptatie, het versterken van de economische aantrekkingskracht van de stad, meer ruimte voor evenementen en cultuur, betere luchtkwaliteit, welzijn en gezondheid van de Rotterdammers, inclusiviteit en meer.‘’