Angst op gemeente-afdeling Werk en Inkomen

22 November 2019, 09:42 uur
Politiek
mainImage
Erwin Loenen

Op de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam is onrust ontstaan onder het personeel. Ambtenaren zijn deze week in opstand gekomen tegen de situatie waarmee zij op de werkvloer geconfronteerd worden en die voortkomt uit het grote aantal flexibele krachten binnen de organisatie.

Volgens de gemeente Rotterdam is 27 procent van de contracten flexibel. Volgens FNV is zeker de helft van het personeel afkomstig van een uitzendbureau. De medewerkers trokken onder andere aan de bel middels het aanbieden van een petitie aan hun leidinggevende en een relaas in Trouw.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Ehsan Jami is geschrokken en heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur: ‘’Hun verhalen zijn zorgwekkend. De flexibele contracten leiden niet alleen tot grote onzekerheid, maar zelfs ronduit tot angst. Veel medewerkers durven de situatie niet aan te kaarten uit vrees om op een zijspoor gezet te worden en hun baan te verliezen. Directe betrokkenen die wij hebben gesproken schetsen het beeld van een zeer ongezond en beklemmend werkklimaat waarbinnen angst de boventoon voert’’, constateerde hij.

De grootste partij uit de Rotterdamse gemeenteraad wil in debat met verantwoordelijk wethouder Richard Moti. ‘’Het is kwalijk en cynisch dat wethouder Moti naar buiten toe de mond vol heeft van ‘menselijke maat’, ‘positieve bejegening’ en ‘inkomenszekerheid’, maar dat dit alles niet van toepassing lijkt op de omgang met zijn eigen ambtenaren’’, vindt Jami.