Angst voor afschaling reguliere zorg in Rotterdam

30 September 2020, 18:27 uur
Politiek
mainImage
Inze: Raadslid Aafjes

Omdat het zorgadviesbureau Gupta Strategists in mei van dit jaar moest vaststellen dat door het uitstellen of afzeggen van reguliere ziekenhuiszorg tussen de 100.000 en 400.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan, tegenover 13.000 tot 21.000 gezonde levensjaren die gered zijn middels ziekenhuiszorg voor coronapatiënten, heeft de fractie van Leefbaar Rotterdam die schokkende cijfers herhaald in een brief aan wethouder De Langen uit angst dat het nu in de tweede coronagolf dezelfde kant opgaat.

‘’Een nieuwe afschaling van reguliere ziekenhuiszorg - zeker in Rotterdam, waar inwoners hun gezondheid als bovengemiddeld slecht ervaren, zou een ramp zijn’’, vindt raadslid Caroline Aafjes – van Aalst, die zich wel realiseert dat de ziekenhuiszorg niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam valt.

‘’Maar burgemeester Aboutaleb is de afgelopen maanden niet bepaald terughoudend gebleken om zich op terreinen te begeven die onder de verantwoordelijkheid van andere overheden vallen’’, dus wil Aafjes-Van Aalst inzicht in de situatie in Rotterdamse ziekenhuizen en is er geleerd van de eerste golf?

‘’Ik bedoel’’, vraagt ze zich af, ‘’in hoeverre zijn de wachtlijsten ingelopen? Hoe verhouden deze gegevens zich ten opzichte van het landelijke gemiddelde? Welke behandelingen konden achteraf toch geen uitstel velen? En worden er momenteel al behandelingen uitgesteld?