In het vandaag verschenen rapport ‘De impact van voortdurende armoede op hulporganisaties in Nederland’ blijkt dat steeds meer mensen armoedehulp aanvragen. Door de groeiende druk op armoedehulporganisaties moet 1 op de 9 organisaties noodgedwongen met een wachtlijst werken en dat is een flinke toename ten opzichte van voorgaande jaren. Het Armoedefonds roept de raadsleden van Rotterdam met dit onderzoeksrapport op tot actie.
De oorzaak van de toename in hulpvragen blijkt voornamelijk te liggen in de stijgende kosten van levensonderhoud. Dat treft met name (alleenstaande) ouders met kinderen. Steeds vaker kloppen ook werkende mensen aan voor hulp.
Naast voedselhulp constateert het Armoedefonds een groeiende vraag naar menstruatie- en overige verzorgingsproducten. Door stijgende prijzen hebben mensen steeds vaker tekorten aan basisproducten als wasmiddel, doucheproducten, tandenborstels en tandpasta. Sinds kort komt daar ook in grotere mate de nood voor deodorant en schoonmaakmiddelen bij.
Het tekort aan basisproducten benadrukt de impact die armoede heeft op het dagelijks leven van mensen. Zij worden dagelijkst gedwongen om keuzes te maken, zelfs op het gebied van essentiële levensproducten en persoonlijke hygiëne.
Stichting Armoedefonds is de landelijke organisatie die armoede bestrijdt en de gevolgen hiervan verzacht door lokale hulporganisaties te steunen. Ze houdt periodiek onderzoek onder lokale armoedehulporganisaties, zoals Voedsel-, kleding-, en speelgoedbanken, Stichting Leergeld, SchuldHulpMaatjes en meer lokale initiatieven.