Arsieni (D66) sluit zich aan bij Denk in politiekwestie

2 January 2021, 00:00 uur
Politiek
mainImage
Nadia Arsieni (D66) met achter haar Van Baarle (Denk)

Ook Nadia Arsieni, raadslid van D66, heeft de brief van Denk ondertekend waarin fractieleider Stephan van Baarle een voorsprong neemt op de uitkomst van het interne onderzoek bij de politie over het vermeende racisme van een Rotterdamse politieagent bij de arrestatie van een familie in Dordrecht (man, vrouw, zoon). Net als GroenLinks en Denk wil D66 van burgemeester Aboutaleb weten of hij het verstandig vindt dat de politie de gebeurtenissen zelf onderzoekt en of dit de onafhankelijkheid wel wordt waarborgt.

Op de camerabeelden van de Vereniging van Eigenaren schijnt een niet zachtzinnige arrestatie te zien te zijn, die vanwege verzet noodzakelijk was en waarbij een agent ‘kutneger’ roept. In de latere verklaring van de politie staat dat bij de overmeestering de verdachte een vrouwelijke politieagent probeerde te verstikken. Op grond daarvan heeft de verdachte ook twee weken vastgezeten wegens poging tot doodslag.

De 14 schriftelijke vragen van Denk, GroenLinks en D66 aan de burgemeester hebben alle 14 betrekking op de racistische uitspraak. De levensbedreigende situatie voor de agente komt niet aan de orde.

De drie politieke partijen vinden het bovendien vreemd dat de agent die zich mogelijk aan racisme schuldig heeft gemaakt niet – hangende het onderzoek – is geschorst. ‘’Want het zou nadelig kunnen zijn voor het vertrouwen in de politie indien mensen het gevoel hebben dat een agent waarmee ze van doen hebben wel eens de betreffende agent zou kunnen zijn die betrokken was bij een vermeend racistisch incident’’, aldus briefschrijver Van Baarle en ondertekenaars Leewis (GL) en Arsieni (D66).

De politieke reacties op de standpunten van Denk, GroenLinks en D66 zijn in aantal bescheiden. Het is reces. Bovendien is het tricky onderwerp. Leefbaar en de VVD zijn tot nu toe de enige twee. Leefbaar begrijpt niet waarom een fout woord erger is dan de daad waarvoor de verdachte is vastgezet. En VVD verwijst naar een eerdere te vroege blunder van GroenLinks over vermeend racisme. Dat Arsieni (D66) zich bij het Denk-standpunt heeft aangesloten komt niet als een verrassing. Sinds haar raadlidmaatschap oogt D66 niet erg politieminded meer. VVD-fractieleider Karremans heeft Arsieni trouwens recent nog het 5e raadslid van Denk genoemd.