‘’Een ambtenaar mag een eigen mening hebben over beleid of politiek. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat ook geldt voor ambtenaren.’’
Er staat in de ambtenarenwet wel een restrictie en die komt er vrij vertaald op neer dat de ambtenaar bij het openbaren van gedachten wel alle redelijkheid in acht moet nemen. Maar verder mag een ambtenaar als privépersoon gewoon deelnemen aan politieke bijeenkomsten, opinies naar de krant sturen en content delen op sociale media.
Met dat antwoord van de Rotterdamse ambtenarenbaas wethouder Struijvenberg moet D66-raadslid Nunnely teleurgesteld het weekend in en lijkt de directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid – Marco Pastors – niets verkeerds te hebben gedaan toen hij na de verkiezingen voor de Tweede Kamer commentaar gaf op de uitslag.
De Rotterdamse fractie van D66 – ondanks de huidige samenwerking in het college in het verleden nooit echt bevriend geweest met de vroegere Leefbaar-hardliner* - had zich in een brief aan het stadsbestuur afgevraagd of een ambtenaar dat wel mag: politiek commentaar geven in het openbaar?
D66 – grote verliezer bij de recente Tweede Kamerverziekingen – duidde de uitslag in relatie tot Rotterdam Zuid als volgt: ‘’die maakt naast vreugde bij sommigen ook andere emoties bij inwoners van Zuid los.’’ Doelend op de winst van de PVV.
Reden voor de plaatselijke D66 om zich – nadat Pastors had opgemerkt dat de PVV juist grote winsten had behaald in delen van Nederland waar de zorgen toeslaan, dus vooral ook op Rotterdam Zuid - hardop af te vragen ‘’in hoeverre de onafhankelijkheid van de directeur van het NPRZ-programma als 'boegbeeld’ zich verhoudt tot de juridische realiteit waarin hij op de loonlijst staat van de gemeente.’’
In het recente antwoord van het stadsbestuur, waarvan ook D66 deel uit maakt, overheerst de vrijheid van meningsuitslag.
* Marco Pastors was fractieleider van Leefbaar Rotterdam toen Ahmed Aboutaleb in oktober 2008 werd benoemd tot burgemeester van Rotterdam. Hij bood hem bij die aanstelling een open enveloppe aan waarin Aboutaleb zijn Marokkaanse paspoort kon terugsturen naar zijn geboorteland. Leefbaar en Pastors zagen namelijk niets in de PvdA-er Aboutaleb als burgemeester.
Later zou Aboutaleb (vanuit een bovengeschikte positie) op de Nederlandse tv zeggen dat hij het daarentegen ‘’in Pastors als manager’’ wel zag zitten. Dat hoorde toen aan als een slim, maar ook buitengewoon pijnlijk compliment aan de ondergeschikte Pastors. Leefbaar is dat nooit vergeten. D66 evenmin.
Lees ook terug: https://dagblad010.nl/Columns/stappen-ze-ooit-in-relatie-tot-marco-pastors-over-hun-schaduw-heen-