''Bakken met geld naar Zuid'' en het helpt niks

17 April 2024, 06:05 uur
Politiek
mainImage
Marco Pastors

De PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Jongere Ouderen Unie in Rotterdam vinden het ongehoord dat Marco Pastors als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid de woningcorporaties de schuld geeft van de woningtweedeling in de stad. Aan de talkshowtafel van Sophie en Jeroen op BNN VARA zei Pastors dat corporaties ‘’heel erg sturen op hun wachtlijst. Die zeggen: ja, in die arme wijken, als we daar een wat zwakkere huurder plaatsen, wordt er niet zo gauw gebeld.”

De uitspraken zijn opgevat als: er worden in Rotterdam getto’s gemaakt.

Hoewel Pastors naderhand zei dat hij zich enigszins ondiplomatiek had uitgedrukt, willen de fracties van deze vier Rotterdamse politieke partijen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering toch opheldering over de uitspraken waarvan zij vinden dat die niet bij een ambtenaar horen. Het is bovendien niet de eerste keer dat Pastors – als ex-Leefbaarwethouder van Rotterdam – wat al te makkelijk voor zijn mening uitkomt. Vorig jaar kwam hij al in opspraak toen hij éénderde van de bewoners op Zuid kritisch op de hak nam wat betreft hun opleiding intelligentie.

‘’Nu is er weer schade toegebracht aan het imago van en aan de relatie met woningcorporaties’’, schrijft raadslid Engberts van de PvdA, die er met de verantwoordelijke wethouder Tim Versnel over in debat wil.

De ergernis van de debatindieners is dat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid na elf jaar nog steeds geen handen en voeten heeft gekregen. “Er gaan ‘’bakken met geld’’ heen en de enige baanbrekende vooruitgang zijn de 10 uur extra onderwijslessen op de scholen op Zuid, die overigens door een filantroop zijn betaald”, zegt Verkoelen van de Jongere Ouderen Unie (JOU). “Het geeft geen pas dat Pastors steeds weer door de schuld bij anderen te leggen zijn eigen wanpresteren in dit project vergoelijkt.”

Het NPRZ geldt overigens ook als het paradepaardje van burgemeester Aboutaleb.