mainImage

Barendrecht heeft Kinderburgemeester

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 juni 2018, 16:22 uur
Politiek

Barendrecht heeft sinds woensdag een kinderburgemeester. In de afgelopen maanden hebben zich in totaal negen kandidaten voor deze functie gemeld. Woensdag zijn de vijf kandidaten op het gemeentehuis langs geweest voor een sollicitatiegesprek met de jury, waar de Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen voorzitter van is. Uit deze vijf kandidaten is Anaïs Swirc gekozen als kinderburgemeester voor het komend schooljaar. Anaïs wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering op 18 september 2018 geïnstalleerd.

Anaïs gaat het komend schooljaar met burgemeester Jan van Belzen mee naar evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas. Zij zal daar soms ook een korte toespraak houden. Ook is Anaïs ambassadeur voor kinderzaken: zij gaat met de burgemeester en andere mensen in de gemeente in gesprek over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen.

Burgemeester Jan van Belzen: “Anaïs is heel ambitieus. Haar plannen zijn voor jong en oud. Zo wil ze eenzaamheid onder ouderen verminderen, goede bibliotheken op scholen en wil ze EHBO-trainingen voor jongeren. Ook een jeugdbrandweerdag staat hoog op haar lijstje. Net als pesten tegengaan. We gaan samen met haar kijken wat we uit kunnen gaan voeren.”

Om de afstand tussen gemeente en kinderen te verkleinen, wordt door de gemeente Barendrecht veel gedaan aan kinderparticipatie. Stichting Open Limonade helpt de gemeente Barendrecht hierbij. Een van de activiteiten die de gemeente organiseert is ‘Op de thee bij de burgemeester’. Bijna 200 kinderen (10-jarigen) drinken jaarlijks thee met de burgemeester en geven daarbij input over wat er leeft bij kinderen. Daar kwam vorig jaar meerdere malen de vraag voor een kinderburgemeester naar voren.


Foto: Digitaal Dagblad