Dagblad010 | Barendrecht krijgt een politieke mediator

Barendrecht krijgt een politieke mediator

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burgemeester Jan van Belzen van Barendrecht gaat een externe mediator inschakelen om de rust in de Barendrechtse gemeenteraad te herstellen. Hij kwam op die vondst nadat Echt voor Barendrecht (EVB) tijdens de raadsvergadering van vanavond een motie had ingediend om 'een onderzoek in te stellen naar de waarheidsgetrouwheid van de aantijgingen die door de overige partijen aan het adres van EVB gedaan zijn.'

De EVB is in Barendrecht van alle kanten zwart gemaakt, terwijl de helft van inwoners die op 21 maart naar het stembureau ging op die partij had gestemd. De EVB behaalde een monsterzege, kreeg 14 van de 29 zetels, maar werd daarna door werkelijk alle overige partijen, van rechts naar links, geboycot. Die zelden vertoonde a-democratische uitsluiting, waarmee aan de verkiezingsuitslag in Barendrecht geen enkel recht werd gedaan, leidde niet alleen tot een minimale meerderheid (15-14) maar ook tot een sfeer die om te snijden is.

EVB-fractieleider Lennart van der Linden stelde dat zijn partij in interviews, door de andere fracties, beschuldigd zou zijn van seksistische opmerkingen naar collega-raadsleden, spanningen binnen het huidige college en ‘bijna-bedreigingen’. Vooral de laatste beschuldiging, bij monde van PvdA-leider Reshma Roopram in het NOS Journaal, is bij EVB heel slecht gevallen. ‘’Wij worden dus van bijna-crimineel gedrag beschuldigd’’, aldus Van der Linden.

Van Belzen noemde de motie ‘’onzinning’’ en deed daarop een tegenvoorstel. ‘’Ik wil, onder externe begeleiding, de dialoog aangaan met alle politieke partijen en de aantijgingen bespreken. Het is belangrijk dat er binnen de gemeenteraad een stevig fundament ontstaat voor de komende vier jaar.'' Het voorstel kon rekenen op unanieme steun.

De bevindingen van de mediator worden met de gemeenteraad gedeeld. Van Belzen wil haast maken met het proces. Ondertussen onderzoeken VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en CU/SGP) onder leiding van formateur Piet Boekhoud, de mogelijkheden om een coalitie zonder de EVB te vormen. Of er vorderingen zijn is vooralsnog onduidelijk.


Foto: Digitaal Dagblad