Barendrecht: preventief fouilleren in drie zones

20 April 2020, 16:40 uur
Politiek
mainImage
Burgemeester Jan van Belzen

De Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen heeft besloten dat het voor agenten per direct mogelijk is om in drie gebieden in Barendrecht preventief te kunnen fouilleren. Geweldsdelicten en wapenbezit onder (minderjarige) jongeren zijn daarvan de oorzaak.

Die vechtpartijen, waar vuur- en steekwapens aan te pas kwamen, vonden plaatsen tussen juni 2019 en januari van dit jaar. Jongeren tussen de 13 en 20 jaar waren daarbij betrokken. Volgens Van Belzen hebben de incidenten geleid tot ‘’grote maatschappelijke onrust en een toename van gevoelens van onveiligheid’’, schrijft hij.

Met het preventief fouilleren wil Van Belzen de jongeren ertoe bewegen om geen wapens meer op zak te dragen. In Rotterdam is het preventief fouilleren omstreden, sommige partijen zijn bang voor discriminatie.

De maatregel geldt vooralsnog voor een half jaar en daarna vindt er een evaluatie plaats. Van Belzen heeft drie gebieden aangewezen waarbinnen de acties gehouden mogen worden:

Gebied 1
Dat begrensd wordt door de straten: Heulweg, Charloisse Lagedijk, Havenspoorpad, Westerhordijk, IJsselmondse Randweg, Dierensteinweg, Zweth, Zuideinde, Dwarsligger, Meeldijk, Binnenlandsebaan, Schaatsbaan, Hoefslag en Voordijk en de genoemde wegen, oevers en aanwezige knooppunten van het openbaar vervoer daarbij inbegrepen.

Gebied 2
Dat begrensd wordt door de straten: Portlandsebaan, - Middeldijkerplein, Steurhaven Vederhaven, Swarttouwhaven en van - Hobokenhaven en de genoemde wegen, oevers en aanwezige knooppunten van het openbaar vervoer daarbij inbegrepen.

Gebied 3
Dat begrensd wordt door de straten: Kilweg, Middelweg, Middeldijk en 38 Barendrechtseweg en de genoemde wegen, oevers en aanwezige knooppunten van het openbaar vervoer daarbij inbegrepen.