''Benoeming burgemeester via Rotterdammers''

21 February 2019, 10:58 uur
Politiek
mainImage
Burgemeester Aboutalen, met inzet: Joost Eerdmans (boven), Ellen Verkoelen en Stephan van Baarle (onder).

Drie oppositiepartijen in Rotterdam (Leefbaar, Denk en 50Plus) willen de bewoners van deze stad mee laten spreken over de mogelijke herbenoeming van burgemeester Aboutaleb dan wel de benoeming van zijn opvolger.

Ze denken daarbij aan een digitale meningspeiling, die vele malen goedkoper is dan een referendum. Deze peiling dient in dat geval als advies voor de gemeenteraad, die volgens de drie partijen leidend moet zijn in de voorgestelde vernieuwende procedure.

Leefbaar, Denk en 50Plus hebben hun ideeën donderdagmorgen via een initiatiefvoorstel ingediend. Dat betekent dat dit onderwerp de komende tijd in de raadscommissie en gemeenteraad zal worden besproken.

Leefbaar Rotterdam gaat het verst bij de vernieuwing. Als de meerderheid in de raad niets voelt voor een verandering zal de grootste partij van Rotterdam niet alleen principieel tegen de mogelijke herbenoeming van Aboutaleb stemmen, maar even principieel nee zeggen tegen elke andere kandidaat die via het oude ondemocratische systeem naar voren wordt geschoven.

In januari 2021 loopt de tweede termijn van Aboutaleb als burgemeester in Rotterdam af.