mainImage

Beoogde wethouders gekozen, oppositie kiest alléén dames

16 juni 2022, 20:37 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam is geïnstalleerd. Aan het einde van de donderdagmiddag was het zover. Alle beoogde wethouders kregen bij stemming hun fiat van de partijen die de coalitie gaan vormen. Goed voor de meerderheid. Een enkeling harkte zelfs nog een enkele extra stem binnen van de kant van de oppositiepartijen. Chantal Zeegers van D66 de meeste, maar dat kwam omdat de stemming van de oppositie een georganiseerd totaalprotest was tegen de mannenoverheersing in het college: acht van de negen.

Dat protest kwam bij alle mannelijke wethouderskandidaten duidelijk tot uiting. Bij Leefbaar kreeg raadslid Vanessa Bruin van de oppositie veel stemmen. Zowel bij de benoeming van Simons als die van Vreugdenhil en Struijvenberg. Ook gingen er enkele naar Tanya Hoogwerf. Bij de VVD viel Dieke van Groningen volop in de reserveprijzen en ook Marike Abramsen sleepte nog één triomf binnen. Bij D66 was Joan Nunnely de vrouwelijke lieveling van de oppositie, met 1 stem voor Agnes Maassen. Terwijl bij Denk alle verdere stemmen boven de 27 (voor Yigit) en 28 (voor Achbar) in handen vielen van Nastaha Housein. Eén anonieme grappenmaker koos Roos Vermeij van de PvdA, maar die was net afgetreden. Voor wie de politieke niet volgt: geen van de dames was kandidaat.

Er waren ook nog vier tegenstemmers bij de oppositie. Robert Simons (Leefbaar) kreeg er één aan z'n broek en bij D66 Chantal Zeegers drie.Foto: B. van Schaik