Niet uitgesloten is dat de beveiligingsbranche de politie in Rotterdam gaat assisteren. De mogelijkheid is in onderzoek bij de minister en geldt ook voor andere grote steden waar een politietekort is.
Rotterdam heeft capaciteitsproblemen door de uitstroom van agenten die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Dat tekort wordt binnenkort overigens enigszins opgevangen met 96 fulltimefuncties voor de eenheid Rotterdam, die over districten worden verdeeld.
Burgemeester Aboutaleb reageert hiermee op vragen van de Rotterdamse SP-fractie, die (terecht) niet goed kon inschatten wat nu precies bedoeld werd met het privatiseren van politietaken. ‘’Die term kan een onjuist beeld scheppen omdat daarmee de indruk wordt gewekt dat er publieke verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de private sector. Daarvan is geen sprake’’, laat Aboutaleb weten. Ook niet met de hulp van de beveiligingsbranche.
‘’Wel zijn er’’, zegt hij, ‘’intensieve samenwerkingen gestart met andere veiligheidspartners om slimmer en efficiënter te werken. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen de politieorganisatie, de boaorganisatie van de gemeente Rotterdam en de particuliere beveiligingsbranche. Voorbeelden hiervan zijn crowd control bij de jaarwisseling, voetbalstewards, het uitdelen van de bestuurlijke boete door BOA’s, bij capaciteitstekort kan de gemeente ook BOA’s inhuren, inzet bij evenementen, beveiliging bedrijventerreinen, opvolging van alarmering van particuliere beveiligingsinstallaties en horecastewards in het centrum.’’