Bewoners Batavierenstraat: ‘’Woonstad steekt de draak met ons’’.

29 November 2024, 17:29 uur
Politiek
mainImage

De woningcorporatie Woonstad Rotterdam ligt zwaar onder vuur na een vernietigende analyse van het participatietraject rondom de muurschilderingen in de Batavierenstraat. De woningcorporatie faalde op alle fronten: van gebrekkige communicatie tot het negeren van bewonersklachten, laten de bewoners van de Batavierenstraat weten. Zelfs hun voorlichter Kevin van Eikeren, ex-raadslid PvdA, is er stil van geworden en dat is men van hem niet gewend.  

De bewoners eisen dat Woonstad haar fouten erkent en structurele verbeteringen doorvoert in haar participatiebeleid. Ze willen dat de schilderingen worden verwijderd en dat bewoners voortaan serieus worden genomen.

Hun klachten leidden tot massale weerstand en de vraag of het project überhaupt had mogen doorgaan. Het blijkt niet alleen slecht uitgevoerd, maar ook juridisch twijfelachtig. Hoewel Woonstad stelde dat de schilderingen waren goedgekeurd door de welstandscommissie, is nooit een vergunning aangevraagd. Dit roept vragen op over mogelijke overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de transparantie van Woonstad. “Ze hebben gedaan alsof alles netjes geregeld was, maar ondertussen lijken ze regels te hebben omzeild,” aldus de bewoners.

Muurschilderingen zijn volgens de APV in Rotterdam verboden, zelfs met toestemming van de eigenaar, als blijkt dat schilderingen tot spanningen in de buurt leiden. Schilderingen zonder expliciete vergunning kunnen als overtreding worden gezien als omwonenden ze als storend of ongewenst ervaren. “Als we inspraak hadden gehad, zouden we nooit voor deze afbeeldingen hebben gekozen,” beweren de bewoners. De schilderingen, waarvan de esthetiek door velen als onaangenaam wordt ervaren, leidden tot felle protesten. Een petitie met meer dan 80 handtekeningen en 17 bezwaarschriften toont hoe groot de weerstand is.

Bewoners buitengesloten

Uit het onderzoek “Is Inspraak Stickerafhankelijk?” blijkt dat nauwelijks participatie heeft plaatsgehad. Slechts 27% van de huishoudens werd bereikt via een folder; 73% van de omwonenden werd buiten het participatietraject gehouden.

Ondanks de lage opkomst van slechts één deelnemer op een informatieavond deed Woonstad volgens de bewoners geen enkele poging om dit te corrigeren. Alternatieve communicatiemiddelen werden niet ingezet, en omwonenden met zicht op de schilderingen werden ruwweg genegeerd. Toen zij klachten indienden, reageerde Woonstad traag en ontkennend. Pas na afronding van het project en mediabelangstelling nam Woonstad contact op. Dit heeft het vertrouwen van bewoners ernstig beschadigd, laten de bewoners van de Batavierenstraat in een persbericht weten. ‘’Hoewel Woonstad zich profileert met inspraakprojecten zoals BuurTafels en Inspraakmakers, laat deze casus zien dat participatie-modellen niet werden toegepast bij het in samenwerking met het Fotomuseum georganiseerde ‘Museum Murals’-project.’’