Negentig procent van de bewoners van de Claes de Vrieselaan heeft bezwaar gemaakt tegen het herinrichtingsplan van hun laan omdat de ambtenaren van wethouder Karremans gekozen hebben voor een ontwerp met een smalle stoep en een ‘brede’ groene middenberm die wordt geflankeerd door twee rijen aaneengesloten geparkeerde auto’s. De bewoners willen juist een brede stoep.
De gemeente houdt vast aan een stedenbouwkundig ontwerp en is niet gevoelig voor de leefbaarheidsargumenten van de bewoners. Dat prikt. Vooral omdat de bewoners vinden dat hun argumenten steekhoudend zijn: een brede stoep is veiliger en geeft meer sociale samenhang.
‘’Op een bredere stoep kunnen jonge kinderen spelen voor het huis en ouderen drinken er een kop koffie in de zon. Immers vanuit de huizen hebben we zicht op wat er op de stoepen gebeurt. Het zicht op de brede middenzone in het model van de gemeente wordt belemmerd door een dubbele rij aaneengesloten geparkeerde auto’s en een rijbaan’’, melden ze.
Komende vrijdag gaat een bewonersdelegatie in een van hun panden in gesprek met uitgenodigde raadsleden om toelichting te geven waarom bewoners vinden dat het plan van de gemeente een gemiste kans is om de straat ‘’daadwerkelijk leefbaarder en veiliger te maken, want het oversteken tussen geparkeerde auto’s is een groot risico, ook als auto’s straks maar 30 km per uur mogen rijden.’’