Bij 50Plus weten ze nu dat Verkoelen niet zwalkt

10 March 2021, 01:07 uur
Politiek
mainImage
Verkoelen

Liane den Haan, de lijsttrekker van 50Plus, zal de komende dagen aan haar achterban moeten uitleggen waarom er in het verkiezingsprogramma een vaag aanhangsel meedraait over een van de belangrijkste partijstandpunten: de pensioengerechtigde leeftijd. In het verkiezingsprogramma staat 65 jaar als de werklimiet. Maar Liane den Haan schijnt er eigenhandig 67 jaar van te hebben gemaakt. Een auteursfoefje. 

De Rotterdamse Ellen Verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus in Rotterdam en nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zei dinsdagavond in het programma Op1 dat zij aan de opgeschreven basisafspraak van 65 jaar blijft vasthouden en geen idee heeft uit welke hoed Den Haan de leeftijd van 67 heeft getoverd. ‘’Staat niet in het programma, klaar’’, zei ze Op1. ‘’Gaan we dus ook niet meer veranderen.’’

‘’De leeftijd van 65 is de partijlijn. Hou je dan ook aan die rode draad’’, zei Verkoelen. ‘’Het staat allemaal te lezen op de eerste pagina. En natuurlijk kan je het zo moeilijk mogelijk maken met allerlei doorkliksystemen, waardoor je uiteindelijk op het flexibele alternatief van 67 kan uitkomen, met een soort spaarsysteem. Maar zo ga je niet met je leden om. We zijn niet van een leeftijd om door te klikken. We houden van duidelijkheid’’, vond Verkoelen, die dinsdagmorgen met grote verbazing las dat Den Haan haar de suggestie aan de hand deed om dan maar haar kandidatuur in te trekken.

‘’Ik pieker er niet over’’, aldus Verkoelen, die in Rotterdam fractieleider is van 50Plus. ‘’De leden hebben mij gekozen als nummer 3. Dat zijn dezelfde leden die ervan uitgaan dat 65 jaar de enige leeftijd is om met pensioen te gaan.’’

Verkoelen beloofde woensdag met Den Haan te zullen bellen. Het werd haar min of meer opgedrongen aan de tafel van Op1. Niemand die zei: dat kan Den Haan op haar beurt ook doen. De ogenschijnlijk niet in het conflict geïnteresseerde politieke NOS-commentator Joost Vullings maakte zich er op zijn beurt zelfs heel makkelijk van af door te zeggen dat kiezers niet van ruzie houden.

Reactie van medetafelgast Richard de Mos (van Code Oranje): ''Ouderen zijn totaal niet gediend van het gekakel van mevrouw Den Haan.’’ Verkoelen kreeg dus warm steun van rechts: ''65 is 65 en geen 67'', herhaalde De Mos, die dit óók in zijn verkiezingscampagne heeft staan.