Volgende week gaat het stadsbestuur van Rotterdam opnieuw aan de politieke beweging BIJ1 vertellen dat alleen Sinterklaasfeesten met roetveegpieten worden gesubsidieerd.
Raadslid Van Campenhout vroeg al in november vorig jaar schriftelijke bevestiging van deze richtlijn en krijgt die nu ook mondeling. In de aankondiging naar de commissievergadering van volgende week herhaalde wethouder Achbar nog een keer alle info’s die sinds de jacht op zwarte Piet zijn gepubliceerd. (*)
BIJ1 blijft ondertussen naar de basiswens van oprichter Sylvana Simons loeren op wijkorganen en clubs die overheidsgeld krijgen en toch de oude traditionele zwarte Pieten laten opdraven, maar die animo neemt af. In 2024 blijkt achteraf nog maar één speeltuinvereniging te zijn geweest die met geld van de belastingbetaler zwarte Pieten heeft geschminkt.
Is hun subsidie teruggevorderd, wilde BIJ1 gretig weten? ‘’Nee”, antwoordde wethouder Achbar. ‘’Maar in zo’n geval gaan we wel met de initiatiefnemers in gesprek. Dat zorg meestal voor meer begrip en wederzijds respect. Maar als men zich het jaar erop nog niet aan de richtlijn wil houden, dan wordt er in het vervolg geen subsidie meer verstrekt.’’
Is de zwarte Piet nu verboden in Rotterdam? Nee, want het stadsbestuur van Rotterdam (meldt de wethouder) heeft geen zeggenschap over eventuele particuliere initiatiefnemers (o.a. na geldzinzamelingsacties, winkeliersverenigingen, etc.). Bovendien hebben de dorps- of wijkraden de bevoegdheid om een besluit te nemen bij aanvragen op basis van de subsidieregeling bewonersinitiatieven.
(*) Voor de liefhebbers:
· 2017: Gemeente faciliteerde gesprek tussen SNIC (centrale intocht) en RUTU Rotterdam. Zij sloten het Pietenpact, met daarin een beschrijving van pieten en een afbouw over meerdere jaren.
· 2019: Landelijke intocht kent alleen nog roetveegpieten. Het college stelde in het kader van het beleid ‘Relax. Dit is Rotterdam’, dat het aan de samenleving is om te bepalen hoe de pieten eruit gaan zien en de gemeente faciliteert. Er zou voor de laatste keer een handvol Zwarte Pieten meelopen, maar SNIC besloot om het Pietenpact versneld door te voeren: alleen nog roetveegpieten. Dat is zo gebleven.
· 2020: Motie ‘Geen Euro voor Zwarte Piet’ aangenomen, gericht op o.a. lokale intochten en andere festiviteiten. Brief van wethouder Samenleven aan scholen en sportclubs van Rotterdam, om dit belangrijke signaal van de gemeenteraad mee te wegen in hun eigen beslissingen. Door COVID waren er geen intochten.
· 2021: Gesprek van wethouder Samenleven met gebiedscommissies en wijkraden over roetveegpiet, opgevolgd met een brief die nogmaals wees op de aangenomen motie.
· 2022: Brief aan wijkmanagers, omdat in dat jaar niet de gebiedscommissies maar wijkmanagers de bewonersinitiatieven beoordeelden. Dit keer steviger aangevuld met de genoemde richtlijn, wederom een verwijzing naar de motie, en praktische instructies waaronder een tekst voor in de beschikkingen. o Binnen ambtelijke organisatie de richtlijn en raadsbesluit verspreid o.a. bij Opzoomer Mee.
· 2023: In artikel 15 van de Subsidieregeling bewonersinitiatieven Rotterdam staan weigeringsgronden. Naar aanleiding van de motie ‘Een einde aan het subsidiëren van Zwarte Piet’ werd daarin sub j toegevoegd: “aanvragen worden in ieder geval geweigerd, indien het bewonersinitiatief door discriminerende of racistische uitingen tot uitsluiting van bewoners leidt.” o Intern informatieblad Pieten Richtlijn 2023 breed verspreid. o Voor het eerst in samenlevingsbeleid ‘Samenleven in één Stad’ vastgelegd en door raad vastgesteld dat er in het geheel geen Zwarte Pieten door de gemeente gefinancierd worden.
· 2024: Opnieuw verspreiding van het informatieblad met de richtlijn, o.a. in een nieuwsbrief, mailing aan dorps – en wijkraden, wijknetwerkers, wijkmanagers, aan Opzoomer Mee én berichtgeving op het ambtelijk intranet (RIO).