Biljoen (GroenLinks) wil geen auto meer zien tijdens de Marathon

17 April 2024, 06:02 uur
Politiek
mainImage
Marvin Biljoen

Marvin Biljoen van het Rotterdamse GroenLinks zag tijdens de 43ste editie van de Rotterdam Marathon tussen de mensenmassa ‘’letterlijk blokjes van aluminium, ijzer en staal zich voortbewegen’’, zoals hij zei, en ontdekte dat dit auto’s waren. Daar is hij in het normale leven al allergisch voor, maar in de buurt van honderdduizend enthousiaste hardloopsupporters jaagt hem dit schrik aan en irritatie. Dus wil hij volgend jaar en de jaren daarop geen auto meer zien in de buurt van het parcours. Hij heeft verkeerswethouder Karremans, die zelf ook atleet is, per brief gevraagd of dat kan.

 ‘’Families en vriendengroepen die de fantastische prestaties vierden van hun marathonlopers werden gemaand om op te schuiven en ruim baan te maken voor geïrriteerde automobilisten’’, schrijft hij. ‘’Het is echt onvoorstelbaar dat dit soort situaties nog steeds kunnen plaatsvinden anno 2024. Dit is levensgevaarlijk.’’

De veiligheid van lopers en supporters moet centraal staan tijdens de marathon, is zijn eerste devies. De marathon en het straatfeest geven in het centrum een boost aan lokale ondernemers en daar dan moet dan ook ruimte voor worden gecreëerd, luidt zijn tweede. En voor beide is wat hem betreft een doordacht mobiliteitsplan nodig.

‘’Op Rotterdam Onderweg zien we een overzicht van de afgesloten straten gedurende het weekend. Dit zijn er veel minder dan eerdere edities waar straten uit veiligheidsoverweging eerder werden afgesloten, zoals vóór het Hofplein in plaats van deels én op het Hofplein. Daarmee werd er ook meer ruimte werd gecreëerd voor de lopers en de supporters’’, schrijft Biljoen, die van Karremans toegelicht wil hebben welke afwegingen ertoe hebben geleid dat de auto feitelijk meer gefaciliteerd wordt om steeds verder het centrum in te kunnen rijden tijdens evenementen?