Blinden stemmen zelfstandig in 20 gemeenten

21 May 2019, 16:50 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Blinden en slechtzienden kunnen donderdag in twintig gemeenten, waaronder de vier grote steden, zelfstandig hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Op de stembureaus ligt een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat ze niet afhankelijk zijn van anderen: een speciale mal in combinatie met een audio-apparaat.

De mal wordt op steeds meer plekken gebruikt. Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart was het in twaalf gemeenten beschikbaar. Cabaretier Vincent Bijlo geeft in Utrecht het startsein voor het stemmen met het hulpmiddel, samen met burgemeester Jan van Zanen.

Door een koptelefoon is te horen op welke lijsten de verschillende partijen en kandidaten staan. Op de mal, die over het stembiljet wordt gelegd, staan voelbare cijfers en partijnamen in braille. De juiste kandidaat vinden is een kwestie van gaatjes tellen.

Blinden en slechtzienden lopen nog vaak tegen problemen aan bij het stemmen. Het College voor de Rechten van de Mens kreeg hier na de vorige verkiezingen tientallen klachten over binnen, bijvoorbeeld van mensen die te horen kregen dat ze geen begeleider mochten meenemen in het stemhokje, terwijl dit voor mensen met een visuele beperking wel degelijk is toegestaan.


Door: ANP