Bloemen voor Aboutaleb; hij blijft nog zes jaar

17 December 2020, 10:43 uur
Politiek
mainImage
Bloemen voor Aboutaleb, aangeboden door griffier Arie de Bondt (onder). Rechts: raadslid Simons.

Ahmed Aboutaleb gaat z'n derde termijn in als burgemeester van Rotterdam. Er komen zes jaar bij en hij heeft er als twaalf achter zich liggen. De gemeenteraad van Rotterdam stond vanmorgen aan het begin van de digitale vergadering stil bij de herbenoeming. Hij werd zowel toegesproken door de loco-burgemeester Bert Wijbenga (namens het stadsbestuur) als door raadslid Robert Simons in de functie van nestor van de gemeenteraad. Zijn tekst luidde:

''Mij is gevraagd als nestor van uw raad om een gewichtige mededeling met u te delen, maar die zal ik eerst kort inleiden.

In Nederland heb je een aantal belangrijke functies, zo niet instituties die worden vervuld door functionarissen. In een aantal van deze belangrijke functies, is er sprake van dat de functie niet los gezien kan worden van de functionaris die deze functie bekleedt. De persoon is dan de verpersoonlijking van de functie of het ambt, zo u wilt.

Een sprekend voorbeeld hiervan is de invulling van het koningschap door koning Willem Alexander. De invulling van deze functie is niet los te zien van de persoon Willem Alexander.

In Rotterdam heb je ook voorbeelden van dit fenomeen, bijvoorbeeld: Arie de Bondt. Arie de Bondt is de griffie. Formeel is hij plv. griffier maar in de praktijk is hij de man bij wie waar je moet zijn als je vragen hebt, tenminste als je een juist antwoord wilt hebben. Je hebt natuurlijk ook de hoofd griffier en die zit tijdens raadsvergaderingen naast de burgemeester, totdat hij of zij ze na een paar jaar zelf burgemeester worden. Maar Arie de Bondt blijft op zijn post en werkt geduldig de volgende hoofd griffier in. Hij schijnt dit al bijna een halve eeuw te doen! Arie is de verpersoonlijking van de Rotterdamse griffie.

Een ander Rotterdams voorbeeld is onze burgermeester Ahmed Aboutaleb, want als je op de Coolsingel iemand zou vragen: wie was er voor Ahmed burgemeester? Dan krijg je waarschijnlijk een antwoord in de trant van: ik zal het eens aan mijn oude moeder vragen.

Onze burgemeester kreeg recent een envelop op de deurmat en Ahmed dacht wat leuk een kerstkaart, want hij heeft tenslotte persoonlijk kerstkaarten verstuurd naar iedere Rotterdammer. Het is dan ook leuk om er tenminste eentje terug te krijgen.

Maar toen hij de envelop opende zat er geen kerstkaart in maar een KB, een Koninklijk Besluit.

In dat koninklijk besluit is te lezen dat hij voor de komende zes jaar is benoemd als burgemeester van Rotterdam.

Logisch toch, want wie zou het anders moeten doen?

Ik vond het overigens wel opvallend dat de pers er niet heel veel aandacht aan heeft besteed. Wij als raad maken deze fout niet en beginnen er deze raadsvergadering mee. Als raadsleden in de corona tijd werken wij netjes vanuit huis achter onze computer, echter dit geldt niet voor onze burgemeester die is gewoon in de raadszaal op het stadhuis. En u raadt het al, daar is ook Arie de Bondt. Dus ik wil Arie vragen om namens de gemeenteraad Ahmed te feliciteren en hem een bos bloemen aan te bieden.

Voorzitter, dit was mijn mededeling!''