Bloemhof, Carnisse en Oud-Mathenesse: alcoholverslavingsgebieden

2 April 2024, 16:52 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

CDA-raadslid René Segers – Hoogendoorn begreep niet hoe het mogelijk was dat welzijnswethouder Achbar zei geen zicht te hebben op het aantal alcoholverkooppunten in de stad, terwijl burgemeester Aboutaleb in een krantenartikel stelde dat in de wijken Bloemhof, Carnisse en Oud-Mathenesse meer verkooppunten zijn dan gemiddeld in de stad. Om die tegenstelling te verklaren laat de woordvoerder van de burgemeester nu weten dat dit komt omdat de drie wijken waren aangewezen als alcoholoverlastgebied. Er ging dus een onderzoek aan vooraf, waardoor Aboutaleb wist wat Achbar was ontgaan. Daar komt het misverstand ongeveer op neer.

In Bloemhof, Carnisse en Oud-Mathenesse zijn daarom geen nieuwe slijterijen meer toegestaan. Het aantal slijters (wel vast te stellen, net als het aantal horecaondernemingen, omdat ze in beide gevallen op grond van de alcoholwet vergunningplichtig zijn) ligt daar namelijk aanzienlijk hoger dan het stedelijk gemiddelde.

Maar er worden ook zwakalcoholhoudende dranken verkocht door levensmiddelenwinkels, snackbars, cafetaria's en afhaalbedrijven en die zijn niet vergunningplichtig. Vandaar dat het juiste aantal niet is vast te stellen. ‘’ Veelal melden vergunninghouders zich namelijk niet als ze geen gebruik meer maken van de vergunning’’, aldus de woordvoerder.